ASP calısırken herkesin yasadıgı sorunlardan biride (ozellikle 0’dan baslayıp hiç bisey bilmeyenlerin ) asp dosyalarını goruntuleyememek.ASP dokumanlarının cogu ISS olayını windows 98’e gore anlatmıs cunku dokumanlar eski.ASP dosyalarınızı goruntulemek icin bir tane WindowsXP kurulum cd’si yeterli.

Windows xp cdsini takın
*Denetim Masasından Program Ekle/Kaldır’a girin. Buradan Windows bileşenlerine geçiniz ve listeden IIS’i (Internet Information Services ) seçiniz.



IIS’e ait özelliklere Denetim Masası/Yönetimsel Araçlar/Internet Information Services (IIS ) linkini kullanabilirsiniz

Tarayıcınıza localhost adresi girdiğinizde Varsayılan Web Sitesi olarak tanımlanmış siteyi görürsünüz. İlk kurulumdan sonra sayfanın dosyaları için tanımlanan klasör c:inetpubwwwroot ’dur. Çalıştırmak istediğiniz asp dosyalarınızı bu klasörün altına koymanız halinde çalıştırabilirsiniz. IIS kurulumundan sonra ASP dosyalarına çift tıklamakla bir ASP dosyasını çalıştıramazsınız. Sadece IIS üzerinde tanımlanmış klasör içindeki ASP dosyaları, tarayıcı üzerinden çağrılmaları halinde çalışabilir. Mevcut bir sitenin kök dizinini değiştirmek için sitenin veya sanal dizinin özelliklene girin Giriş Dizini sekmesinde siteye ait klasörü tanımlayabilirsiniz.

Site Yönetimi
IIS’in server versiyonunda birden fazla web sitesi oluşturabilirken bizim localhost olarak kullanacağımız web sitesini çalıştıran IIS’de bu özellik yoktur. Farklı web sitelerini yönetebilmesi için bir DNS sunucuya ihtiyaç duyacaktır. Birbirinden farklı siteleri IIS üzerinde tanımlamak için sanal dizin özelliği kullanılabilir.

Sanal Dizin
Sabit diskiniz üzerindeki herhangi bir dizini sanal dizin olarak atayabilirsiniz. Sanal dizinlere site altında bir dizin gibi erişilir. (http://localhost/site ) Erişim açısından sitenin tanımlı olduğu klasördeki dizinlerden bir farkı yoktur.
Yeni sanal dizin oluşturmak için Varsayılan Web Sitesi’ne mouse ile sağ tıklayın ve açılan menüden Yeni/Sanal Dizin seçeneğini seçin. Karşınıza çıkan sihirbazda sırasıyla sanal dizinin adını ve sabit diskinizde bulunduğu yeri tanımlayınız. Bu işlemi bitirdiğinizde sanal dizininiz oluşturulmuş olacaktır. Daha sonra bu sanal dizine ait özellikleri değiştirmek için değişiklik yapacağınız sanal dizine mouse ile sağ tıklayın ve özellikleri seçin.

Simdi bir asp kodunu basıl goruntuleriz onunda ornegini vereyim.Son olarak:

ASP Dosyamızı Bilgisayarım/C/Inetpub/wwwroot klasorunun icine kopyalalım.Sonra internet explorer’ı acalım ve adres cubuguna http://localhost/dosyaadı.asp yazıp enter’e basalım. (dosya adı yazan yere asp dosyanızın adını yazın mesela deneme.asp gibi )


umarım anlatabilmişimdir arkadaşlar.Kolay gelsin.