Bilgisayar zararlı olan yazılımlar.


• Virüs
• Trojan ( Truva atı,Köprü )
• Worm – spyware
• Zararlı diğer Programlar

Geniş Açıklama dökümanın devamındadır.

x-VİRÜS

Virüs nedir, ne amaçla , nasıl ve neden Yazılır ?

Virüs insanlarda olduğu gibi Zararlı , Bilgisayarda kolay yayılan ve zarar veren en küçük bilgisayar yazılımlarıdır. Canlı değildir ama canlının yapmış olduğu ufak yapay zekaya sahip yazılımlardır.Verilenleri istenilen ölçüde; verileni işleyen küçükcülerdir.

Asm ( assembly ),makina diliyle yazılır tabiiii istediğiniz programlama diliyle virüs yazabilirsiniz fakat makine dilinin zorluğu yüzünden virüsün boyutu ve esnekliği en iyi asm ile gerçekleştirilir.

Yani Virüs bulaşmış dediğimizde annemizin bilisayarını tozlu bırakıyorsun demesiyle
bir alakası yoktur virüs küçük zarar weren programlar diyebiliriz.

Şimdi biz bir bilgisayar programcısı olalım we bir virüs yazalım sizce neleri yaparız,Ne biliyorsak  ölçüsü programcısının zekası ve bilgisine dayalı büyür.
Şimdi elmizde yazdığımız bir virüs war ne yapacaz ? tabii ki yayılmasını istiyecez bu eski yıllarda çok mümkün olmayan bişeydi çünki internet ya yoktu yada çok az yaygındı
O zamanlar sadece diskette çektiğimiz oyunlardan veya ms-dos programlarından bulaşırdı, şuan ise hepinizin bildiği gibi internet üzerinden bulaşmaktadır.

Virüs en küçük program demiştik sebebi kopyalanmasındaki hızı ve dikkat çekmeden internetteki bir kullanıcıya kendini kabul ettirmesi, yayılması kullanılacak bir dosyayı açıp kendi kodlarını kopyalayıp o programı taşıyıcı olarak kullanarak bir zincir oluşturması yani bu biri takii dur diyene kadar dewam eden ve böyle milyonlarca bilgisayara ulaşan bir veri trafiğine sebeb olur tabikii programcının zekası ve kodlama bilgi düzeyi isteğine bağlı olarak virüs anında veya diyelim kopyalandıktan 20 gün sonra zarar vermeye, Programcının zaman koyma sebebide o bilgisayardan o zaman zarfı içinde başka bilgisayarlara yayılmasına yardım etmesi içindir,aynı insan hayatındaki virüsler gibi bir çuğalma dönemi wardır o ara içinde virüs vücuda tam zarar wermez aynı sinsilik bilgisayar virüslerinde wardır ve virüs görevine başlar sonuçta programlandığı için soru bile sormadan görevini yapar.

Bir virüs tamamen programcının zekasına dayalı güçlüdür, programcı boş bir sayfaya kodladığı bilgilerle güçlenir.Yani her virüs ayrıdır ayrı şekillerde yayılır ve zarar werir,
Diyebiliriz sonuçta her insan farklı düşünür elinizdeki taşlar aynı olsada.

Virüs Yazma Sebebleri ,

• Programcının bilgisini kanıtlama isteği,
• Ego tatmin ,
• Kendini Geliştirmek,
• Bilgisayar güvenlik şirketleriyle anlaşması,
• Bilgisayar Donanım üretim firmalarıyla anlaşması,
• Siyasi Örgüt veya Düşünceye destek amaçlı,
• Büyük işletim sistemleriyle anlaşması,
• Para Kazanmak amaçlı,

Evet son beş sebebe dikkat edin unutulmaması gereken konu çok büyük paraların döndüğü Bu beş seçenekte virüsün gereksimi çok yüksektir çünki virüs olmassa güvenlik programlarına gerek duyulmaz ki bu programlar tüm dünyaya satışı wardır gine aynı şekilde işletim sistemleri isim wermiyorum , sonuçta ben en güvenlisiyim demesi gerekiyor aynı şekil virüsün bilgisayar donanıma verdiği zarar üreticinin kar payını tatmin edicek oranda arttırıyor  siyasi düşüncede ülke bilgi düzeyi diyebilir hangi ülke en iyi veya biz böyle düşünüyoruz düşünmeyene bu gibi tabii bu sebebler her firma her ülke veya güvenlik şirketi için değil ben tahminlerimden bahsediyorum .Kimse üzerine alınmasın. Aslında virüs programcılarının bir çoğu para kazanan programcılardır.Sakın bende onlardan olacam diye atlamayın yasal bir meslek değil yani mafyada para kazanır ama mafya olmak iyi bir şey değildir.

Bir Virüs ne yapabilir ;

Aslında her şeyi çünki bilgisayar makina diline göre 0 1 ile kodlanmıştır virüs bunlarla yada bunlarda unutulmuş düşünülmemiş hata ( bug ) veya boşluklardan yanarak, oynayarak her şeyi yapar tabii programcının bilgi düzeyine göre Donanıma , Yazılıma , Tüm verilere istediği oranda ve zamanda zarar verir .

Virüs yayma sebebi zaten düşünülürse ortaya çıkıyor ,Amaç birçok bilgisayara ulaşmak ve yok edilmesini zorlaştırmak.
Virüs çoğalması kendi kodunu diğer bilgisayar programın koduna işler bunu bu programı alan diğer kullanıcı çalıştırdığı zaman o bilgisayarda yayılmaya ondanda başka bilgisayara yayılmaya ve zarar vermeye başlar ,Böyle Böyle milyonlara ulaşır demiştim.

Dvd,Cd ve kilitli (Lock) zip,flash,sd kartlara,Kilitli diskete bulaşamaz çünki bunlara hiç Bir veri kopyalanamaz.Veri kopyalanamadığı için kendininide doğal olarak kopyalayamaz yani sadece okuma izinli olan yardımcılara bulaşamaz.
Dünyada milyonlarca virüs yazılımı mevcut buda antivirüs programlarının ortaya çıkmasını sağlar.

Anti-virüs yazılımları nasıl virüsü anlar ???

En basit yöntemi yazan programcıdan çalışma ve yayılma bilgilerini alır yada antisi 
Neyse biz düzgün çalışan firmaların yaptıklarından bahsedelim bunlar öncelikle virüsü deneyerek nasıl yayıldığını ilk olarak nasıl ve nereye kendini kopyaladığını araştırır veya virüsü oluşturan kodları çözer böylece dönüşüm yolunu bulur bunu bulduğunda engeleyerek silinmesini sağlar veya işletim sisteminde kullandığı fark edilmeyen açığı bulur ve kapatmak için ek yazılım yazar bu yazıldığı kadar basit değildir arkasında birçok programcının emeği wardır,bu yüzden destek vermek için orijinal virüs programlarını kullanmalısınız benim saydığım o beş seçenek herkes için değildi unutmayın,we siz programınızı update yaptığınızda eğer o virüs warsa bilgisayarınızdan silinir. Buradan anlamanızı istediğim konu eğer yeni bir virüs çıkarsa ve farklı yöntemlerle çalışıyorsa ve siz anti-virüs programınızı güncellemediyseniz virüsü kesinlikle bulamaz ve zararına sizinle eşlik eder . Bu yüzden dünya yeni yüksek düzeyde yazılmış keşvedilmemiş virüsler yüzünden donanım ve yazılım olarak zarar görür.Anti-virüs programınızı güncellemek çok önemlidir.Sadece anti-virüs değil işletim sisteminizi de güncellemelisiniz.Nasıl korunacağınızı ileriki konularda deyincem merak etmeyin. Sadece Virüsü Tanımalıyız neyle savaştığımızı önce bilmeliyiz ve basit olarak anlamışsınızdır umarım.








Truva atı– ( Trojan )


Aslında iyi amaçlı yazılan fakat kötü amaçlı kullanılan programlardır.Birçok programlama diliyle kodlana bilir.Asıl amacı aynı ortamda olmayan farklı iki bilgisayarı internet ortamında buluşturmak birbiriyle iletişimini sağlamaktır.Ana makina (server) neye bağlı olan Diğeri makina (client) verdiği tüm komutlara uyar ve uygular.Programcı iki program yazar biri anamakina komutları veren diğeri komutlara uyan client programıdır.Bu komutlar programcının bilgi ve gereksinimlerine göre yazdığı düzeydedir ama amaç ben şirketimdeyken evimdeki bilgisayarı yönetmek istediğimde kullanmam için yazılan bu programlar sonradan kötü amaçlara hizmet etmiştir.

Trojan(Köprü)=Ana Makina(Server) + Makina(Client)

Kötü amaçlı kullanım programcının anamakine programını değişik kodlamasından doğar yabancı olan diğer bilgisayarın kontrolu tamamen elinde olması amaçlıdır.

Neler Yapılabilir ?

1. Tüm şifreleriniz alınır;
• Msn,icq,irc
• İşletim sisteminizin şifresi
• Dial-up veya modem internet bağlantı şifreniz
• Bilgisayarınızda kullanığınız tüm internet şifreleri
• Mail adresleriniz
• Kredi kartı kullanırsanız şifre ve kredi kart no
• Kısaca tüm şifreleriniz
2. Bilgisayarınız tüm kontrolu elindedir;
• Mouse,klavye,monitör,hdd,cdrom,webcam
3. Tüm Bilgileriniz elindedir.

Kısaca Bilgisayarda ne yapıyorsanız ondadır.Bu amaçla yazılmış derlenmiş Casus lardır.
Truva atı denilmesin sebebi sizin başka program veya bilmeden client yani komutlara uyan programı bilgisayarınıza indirmeniz ve çalıştırmanızdır.Bunlar virüsler gibi gizli değil değil genelde .exe veya .com olan programlardır.


Worm – Spyware

Bunlarda ne diyenlere offf en kolay kaptığımız bilgisayar griplerimiz bunlar Genelde işletim sistemimizin açıklarından,Okunan maillerden, kullanılan p2p ( paylaşım programlarından ) , kimi programcıların programlarına eklediği casuscuklar.Wormlar genelde zararlı Spyware ise tam bir casusdur.Şimdi Spyware in doğuş yani yapılma amacını anlatayım diyelim ben büyük bir web sitesiyim veya dünya pazarında bir üreticiyim ve internetin en büyük reklam aracı olduğunu bilen biriyim milyonlarca insanı değilde benim sitemle ilgilenen veya ürettiğim mala ilgi duyabilecek kişileri arıyorum işte burada spyware devriye girer sizin internet ne yapıyorsanız karşı tarafa raporlar ve virüsler gibide yayılma girişimlidir. Yani spyware benim ilgi alanımı ortaya çıkarır ben Film izleyen ve basketbol düşkünüyüm bunu karşıya raporlar ve bana bu dallar hakkında reklam mailleri gelmeye başlar tabii daha da kötü amaçlısı yok değil trojanda olduğu gibi tüm gizli ve para değerindeki bilgileri raporlayan spywarelerde war ayrıyeten internet bağlatınızda belirgin bir düşüş sağlar çünki sizin internetinize ortak olarak mail ve raporlama görevlerini yapar.


Zararlı Diğer Programlar

Bunlarda Programcıların isteğe bağlı olarak yazdığı kişisel programlardır.
Keylogger ; Bastığınız her tuşu kaydeder yani yazdığınız her şeyi raporlar ve karşı tarafa iletir.Format atan ,hdd kitleyen,internet bağlantınızı kesen zararlılardır.

Korunma Yöntemleri
Öncelikle Yeni kurulmuş bir işletim sistemi işletim sistemininiz tüm güncellemelerini yapınız,Anti Programlarını araştırıp istediğiniz Firewall,anti-virüs,anti-spyware programlarını mutlaka kurun.Tanımadığınız mailleri açmayın okumayın,Size chatte gönderilen hiçbir dosyayı almayın,girdiğiniz sitelere dikkat edin bir ölçüde korunursuz kesin çözüm ise internete girmemek hatta bilgisayarın fişini çekmektir buda olmayacağından tam çözüm yoktur.

bunun için bilgisayarımıza son sürüm bir lisanslı anti virüs programı kurmak gerekir.