PHP'de Değişkenler
degişkenler php de çok önemlidir.
Değişkenler bütün programlama dillerinin temel taşlarıdır. Yani eğer bir programlama dilinin eğitimini almaya kalkarsanız, size öğretilecek ilk konu o dilin kısa bir tanıtımı ve ardından da o dile ait değişkenlerdir. Bütün programlama dillerinde olduğu gibi PHP de değişkenlerle çalışır. Değişkenlerin sıkı kavranması, o dili öğrenmede büyük yararlar sağlar. Bu ufak giriş yazısından sonra gelelim PHP'de değişkenlerin tanımına ve kullanımına.
PHP'de DEĞİŞKENLER
PHP dilinin, her programlama dilinde olduğu gibi kendine has değişken tanımlama özellikleri vardır. Örneğin, ASP'de bir değişken tanımlarken 'Dim degisken_adi' derken bu işlem PHP'de '$degisken_adi' diye tanımlanır. Aslında bütün programlama dilleri temel olarak birbirine benzer. Yani bütün programlama dillerinde değişkenler tanımlanır, bütün programlama dillerinde çeşitli fonksiyonlar tanımlanır, vs olaylar vardır. Şimdi ben burada sizlere PHP'de değişkenlerin nasıl tanımlandığını, işaretlerin ne anlama geldiğini ve bunun gibi konuları size açıklayacağım.
PHP'de değişken tanımlama dolar işareti ($) ile gösterilir. Bu işaretle birlikte değişken tanımlama için ilk adımı atmış bulunuyoruz. Aşağıdaki kodu incelersek;
< ?php
$degisken1="PHP";
Print $degisken1;
?>
Öncelikle degisken1 adı altında bir değişken tanımlayıp ona bazı değerler vermek istiyorum. Sonra $degisken1 diyerek degisken1 diye bir değişken yaratıyorum. İlk başta bu değişkenin içinde hiçbir değer bulunmuyor. Ardından onu '=' kullanarak 'PHP' verisine eşitliyorum. Ardından 'ekrana degisken1'i ekrana bas' diyorum. Bunun için de bildiğiniz gibi print komutunu kullanıyorum. Bu örneği detaylı bir şekilde açıkladıktan sonra değişkenler hakkında önemli bir kuralı vermek istiyorum.
***Değişken isimleri hiçbir zaman sayıyla başlamaz.***
$1degisken=YANLIŞ, $degisken1=DOĞRU
Şimdi gelelim güzel bir örneğe. Bakalım bu örnek size neyi hatırlatacak.
< ?php
$hitap="Merhaba";
$ad="Karavanabatu";
Print "$hitap $ad";
?>
Bu örneği bilgisayarınızda çalıştırdığınızda karşınıza 'Merhaba Php' yazısı çıkar. Bu tür örnekleri genelde bir sisteme giriş yaptığınızda 'Merhaba Mehmet', 'Hoş geldin Ahmet' gibi yazılarla görürüz. İşte o sistemlerin mantığı değişkenlerdir. Şunu hatırlatmak istiyorum. Değişkenler yazdırılırken tırnak işareti kullanılmayabilir.
Örnekleri biraz daha açacak olursak, şu örneği vermek istiyorum. Bu örnekte bir değişken değerinin adı gibi değişerek başka bir değişkene taşınmasını göreceğiz.
< ?php
$il="Hatay";
$antakya=$il;
Print $antakya;
?>
Bu örneği çalıştırdığımızda karşımıza Hatay yazısı çıkar. Burada önce il değişkenine Hatay değerini atıyoruz. Sonra antakya değişkenine hatayı eşitliyoruz. Böylece antakya, Hatay değerini alıyor. Ekrana antakya yaz dediğimizde karşımıza eşiti olan Hatay yazar.
Şimdi ise değişken öldürmeyi öğreneceğiz. Değişken öldürmenin anlamı, bir değişkenin içini boşaltıp, başka bir değer daha eklemektir.
< ?php
$il="Hatay";
Print $il;
$il="Iskenderun";
Print $il;
?>
Burada önce il değişkenine Hatay değerini ekleyip yazdırıyoruz. Sonra il değişkeninin içini boşaltıp Iskenderun değerini de ekliyoruz. Ardından yazdırıyoruz. Ekrana HatayIskenderun yazacaktır. Gördüğünüz gibi burada $il değişkeni iki değer aldı.Değişkenler konusu çok kolaydır ama bir o kadar da önemlidir.
Onun için bu konu hakkında bol bol örnek yapmanızı tavsiye ederim.
Etiketler:
değişkenler,
dersleri,
kodlar,
php,
php değişkenleri,
php dersleri,
php kodları,
php nedir,
php nedir?
0 yorum:
Yorum Gönder