Recent News

Php Kitabı Bedava

Hiçbiyerde Bulamayacagınız php kitabı ayrıntılı ödev farkıyla sizlerle

kitabı indirmek için tıklayınız.

Virüs taramasından geçirmeyi unutmayınız.

İnsanlar Web sayfalarını nasıl inceliyor

Kullanışlılık konusunda danışmanlık hizmetleri veren UIE insanların tipik bir üç sütunlu web safasını nasıl gözlediklerini takip etmek amacıyla bir göz takibi çalışması gerçekleştirmiş.
Çalışmada ortaya çıkan temel bazı bulgular şunlar:
Kullanıcılar öncellikli olarak orta sütuna, sonra sol sütuna, en son olarak ta sağ sütuna göz atıyorlar.
Kullanıcılar asıl sayfa olarak orta sütunu kabul ediyorlar, ek ilgiye ihtiyaç duyduklarında sol ve sağ sütunlara bakıyorlar.
İlginç bir bulgu da kullanıcıların sitede neyi nerede bulabildiklerini kısa sürede öğrenmeleri. Araştırmaya göre kullanıcılar, görevleriyle ilgili bilgiyi nerede bulacaklarını ve reklamlar gibi işleriyle alakasız alanları nasıl göz ardı edeceklerini kısa zamanda öğreniyorlar.
Kullanıcılar ancak sayfanın "layout"unun değiştiği durumlarda, bir sayfa ile ilgili göz atma stratejilerini değiştiriyorlar. Örneğin, e?'yi takip eden bir kullanıcı, orta sütunda ana içeriğin yer aldığını, orta üstte reklam ve onun altında da üye menüsünün olduğunu biliyor. Kullanıcı, sayfayı açtığında ilk olarak orta kısma bakıyor, yeni bir şey yoksa sağdaki yeni yorumlar kısmına bakıyor. (Özellikle anket eklenene kadar)Sol menü yalnızca konular arası dolaşım gerektiğinde kullanılıyor. İnanıyorum ki, sağ menüdeki "Nedir?" kısmında ufak değişiklikler yapsam uzun süre kimse farkına varmaz. :)
Kullanıcılar tamamıyla incelemeden, önceki deneyimleri ve beklentilerine dayanarak sayfanın içeriğinin alakalı olup olmadığına karar veriyorlar. Yani her zaman reklam olan bir bölümdeki reklamın yerine benzer görünümde bir bilgi yerleştirildiği takdirde, bu bilginin reklam sanılıp göz ardı edilmesi ihtimali büyük.
Kullanıcılar içerikle ilgileniyor olsalar bile, sitedeki reklamlar kullanıcıların üzerinde çalıştıkları işleriyle ilgili ise onlar için çekici olabiliyor.

Youtubeden video indirme



3.2MB
Naevius YouTube Converter ver.1.5

Naevius YouTube Converter is a convenient tool to download and convert your favorite videos from YouTube website into the standard AVI DivX video format. To download a video to your computer, enter the YouTube URL for the video, click Start button. It will be downloaded and converted in AVI format - use Windows Media Player or another compatible player to view it.

Yüklemek için Tıklayınız



Winamp dan sıkılanlar için yeni versiyon.

Winamp'tan sıkılanlar için alternatif bir program ama winamptan daha üstün özellikleri var.

- Listenizdeki şarkıları direk olarak cd yazdırabilirsiniz.
- Elinizdeki Audio CD leri mp3 yapabilirsiniz.
- Ses Kayıt özelliği - MP3 Taglarını değiştirebilirsiniz
- Özel PlayListler oluşturabilirsiniz.

Diyelim ki şarkı çalıyor ve siz programı kapattınız, tekrar açtığınızda hangi şarkı çalmakta iken kapattıysanız o şarkı kaldığı yerden devam ediyor. İnternet üzerinden müzik dinlemenize ve dinlediğiniz müzikleri kolayca mp3 olarak kaydedebilmenize olanak sağlıyor.Gelişmiş Equrlizer'i sayesinde müzikleri hızlı çalabilir, Classic, Club, Dance, Full Bass gibi efektler verebilirsiniz.

Winamp'ın playlistlerini kabul ediyor ve çoğu zaman winamp'ın skinlerini de kullanabiliyorsunuz. Bilirsiniz çoğu şarkıda taglar vardır (genelde mp3 sitelerinden indirilen müziklerin altında şeffaf yazı yazar) bu programla onları silebilir veya değiştirebilirsiniz. Bazılarınız ben zaten bilgisayardan değiştirebiliyorum diyebilir ama bazılarıda korumalı olarak geldiğinden ancak böyle programlarla silinir.

Programla ister DATA CD (yani mp3) isterseniz Audio Cd yazabilirsiniz.Playlist'teki şarkıları kopyalayabilirsiniz. İstediğiniz zaman bilgisayarı otomatik kapatabilirsiniz. (İsterseniz şarkı listesi bitince kapansın da diyebiliyorsunuz.)
Program MP3, Wave, Ogg gibi sesleri kendi aralarıda convert edebiliyor.Ayrıca ses kaydedici özelliği var. (Mikrofondan kayıt yapabilir ve istediğinizi ses dosyası olarak kaydedebilirsiniz.)

Program herşeyden önemlisi çok hızlı ve boyutuda çok küçük.

Yüklemek için Tıklayınız

YouTube Videolarında Takılmaya Son

Eğer siz de bir sınırsız 256Kbp/s ADSL kullancısı iseniz ve YouTube'dan video izlemek sizin için çileye dönüyorsa bu programi kullanmalisiniz.

Ücretsiz yazılım Speedbit Video Accelerator, YouTube videolarının daha çabuk yüklenmesini sağlıyor. Yazılım, YouTube videolarının takılmasına neden olan ve yavaş bağlantı hızlarından kaynaklanan Buffer sorunun çözüyor.

Aslında ilk olarak şöyle düşünebilirsiniz; bağlantım hızlı olmadıkça nasıl videoları sorunsuz izleyebilirim. Bu sorunun cevabı ise basit: Yazılımın çalışma tekniği indirme hızlandırma yazılımlarının (Download Accelerator) mantığı ile çalışıyor; normalde tek bir bağlantı ile indirme yapılırken bu yazılımlar sunucu ile birkaç bağlantı kurarak adeta dört koldan veriyi emiyorlar. İşte Speedbit Video Accelerator'ın yaptığı da bu.
Tarayıcılar (IE,Opera,Firefox..) video'yu yüklerken YouTube ile tek bağlantı kuraraken Speedbit Video Accelerator bu bağlantı sayısını artırıyor ve videoyu birkaç koldan birden parçalara ayırıp çekiyor. Bu da artık 256 Kbp/s ile bile sorunsuz YouTube keyfi anlamına geliyor.

Speedbit Video Accelerator bu hizmetin yanında YouTube gibi birçok sitede birden anında video araması yapmanızı sağlıyor. Yazılımın en son izlenen 10 videoyu hafızasında tutması ise bir başka güzel özelliği.
TIKLA iNDiR 1 MB

İnternet üzerinden Sabit Telefon araması ücretsiz

İnternet üzerinden sabit ve cep telefonlarını ücretsiz arama fırtınası devam ediyor.
Kullanımı çok basit günlük 5 dakika konuşma süresini ücretsiz veren Gizmocall Üyelik gerektirmiyor, küçük bir yazılım bilgisayarınıza indirdikten sonra arama yapabiliyorsunuz.. En güzel özelliğide cep telefonunu da arayabilmeniz...

Eger yurtdışında tanıdıklarınız varsa

Buradan ücretsiz sms de gönderebilirsiniz.

SİTEYE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Türkiye Dahil 14 ülkenden yemek çeşitleri

Türkiye dahil 14 ülkeden yüzlerce yemek çeşidi.Her yemeğin hazırlanışı detaylı şekilde anlatılmış,zorluk derecesi belirtilmiş. Çok kısa bir program kurulum gerektirmeyen programı zıplı dosyadan çıkarıp tıklamanız yeterli. Şimdiden hazıladıklarınız için afiyet olsun.


İndirmek İçin Tıklayınız.

Windows Tema (süper)

çok güzel ingilizce bir tema tavsiye ederim.


17MB
Winstep Xtreme v7.1 xp theme - Xp Tema

Resmi tam boy olarak göremek için

444 değişik vinamp teması




yüklemek için tıklayınız.

taramadan geçirmeyi unutmayınız.

FİREFOX NEDİR?

Firefox eskisinden çok daha iyi. İnternette güvenle gezin; Firefox sizi virüslerden, casus yazılımlardan ve kendiliğinden açılmaya çalışan can sıkıcı pencerelerden korur. Başarımdaki artışın, kullanımdaki kolaylığın tadını çıkarın. Yola koyulmadan önce ayarlarınızı ve sevdiğiniz sitelerin bağlantılarını Firefox'a aktarmak çok kolay. Firefox'u indirin ve internetten daha fazlasını edinin...

Daha İyi İnternet Deneyimi
Firefox 1.5; virüsleri, casus yazılımları ve istenmeyen pencereleri saptayarak onları engelleyen bir arayüze sahiptir. Firefox sayesinde sayfalar hiç olmadığı kadar hızlı açılır. Üstelik sevdiğiniz sitelerin bağlantılarını kolaylıkla Firefox'a aktarıp kullanabilirsiniz. Sekmeli tarama, Canlı Yer İmleri ve bütünleşik arama çubuğu gibi özelliklerle dopdolu olan Firefox, internetten elde edebileceklerinizin daha fazlasına ulaşmanızı sağlar.

Kullanımı Kolay, Yönetmesi Zevkli
Firefox internete ulaşmanızı kolaylaştırır. Kolay anlaşılır arayüzü taramaya hemen başlamanız için gereken her şeyi size sunar. İçe Aktarma Sihirbazı aracılığıyla diğer tarayıcılardaki yer imlerinizi, ayarlarınızı ve parolalarınızı Firefox'a aktarabilirsiniz. İleri düzeydeki kullanıcılar da araç çubukları, eklentiler ve temalar sayesinde tarayıcılarını istedikleri yönde şekillendirip kendi tercihlerine göre ayarlayabilirler.

Otomatik Güncelleme
Yeni güncelleme sistemi sayesinde en taze güvenlik ve özellik güncellemelerine ulaşabilirsiniz. Firefox bu ufak boyutlu güncellemeleri arka planda sessizce indirir ve kurulmaya hazır olduklarında size haber verir.

Sekmeli Tarama

Aynı pencerede birden çok pencereyi eş anlı olarak açmak için sekmeleri kullanın; zorlanmadan ileriye ve geriye hareket edin. İlgili sayfaları yan yana tutmak için sekmeleri tutup taşıyın.

Gelişen Açılır Pencere Engelleyici
Firefox'un açılır pencere engelleyicisi daha fazla sayıda istenmeyen pencereyi açılmadan yakalamak üzere geliştirildi.

Bütünleşik Arama
Bütünleşik arama çubuğu sayesinde en gözde arama motorlarını kullanarak internette arama yapın; seçtiğiniz motorları arama çubuğuna ekleyin.

Daha Güçlü Güvenlik
Firefox olası casus yazılım, solucan ve virüs tehdidine karşı kapıları kapatarak interneti sizin için güvenle gezebilecek bir yer hâline getirir. Firefox geliştiriciler topluluğu 7 gün 24 saat boyunca sizin karşılaşabileceğiniz güvenlik tehditlerini yakından takip ederek, güncellemeler aracılığıyla güvende kalmanızı sağlar.

Özel Veri Temizliği
Yeni tasarlanan Özel Verileri Temizleme aracı sayesinde kişisel gizliliğinize el uzattırmayın. Tek bir tıklamayla tarama geçmişini, çerezleri, form girdilerini ve parolalarınızı kapsayan tüm özel verileri silin.

Canlı Yer İmleri
Beğendiğiniz site ve günlüklerdeki gelişmelerden haberiniz olsun. Canlı Yer İmleri sayesinde internetteki en güncel içeriğe ulaşın.

Firefox'u Özelleştirin
Araç çubuklarından yeni düğmeler seçin, yeni özellikler eklemek için eklentiler kurun ya da tarayıcınızın görünümünü baştan aşağıya değiştirmek için istediğiniz bir temayı kullanın... Firefox istediğiniz şekilde görünür, istediğiniz biçimde çalışır.

Yeni Kuşak Web Desteği
Yenilikçi Web teknolojileri ve servisler size daha zengin bir deneyim sunar. Açık Web standartlarını destekleyen Firefox, bu teknoloji alt yapısını kullanarak çalışan araçları kullanmanıza olanak sağlar.

Firefox 1.5'teki yenilikler
Yeni Güncelleme Sistemi

Artık Firefox'u güncellemek için onu baştan indirmeye gerek yok. Firefox 1.5, yeni güncelleme sistemi sayesinde, kendi kendini sadece birkaç yüz kilobayt veri indirerek güncelleyecek. Bu, kullanıcıya hem zaman kazandırıyor, hem güvenliği artırıyor, hem de bağlantı hızı yavaş olan kullanıcıların güncelleme işlemini kolaylaştırıyor.

Güncelleme sırasında uyumsuz eklentiler otomatik olarak devre dışı bırakılarak Firefox'un istikrarlı çalışması sağlanıyor. Eklentiler de tek tek ya da toplu olarak güncellenebiliyor.

Özel Veri Temizleme Aracı
Özel verileri temizleme seçeneği sayesinde ziyaret edilen sayfaların kayıtları, sitelerin bilgisayarınıza bıraktığı çerezler, tarama önbelleği, dosya indirme kayıtları, kimliği doğrulanmış oturum bilgileri ve kayıtlı form verileri çabucak temizleniyor. Bu işlem ya kullanıcı tarafından kısayolla ya da kullanıcının isteği doğrultusunda tarayıcının kendisi tarafından yapılabiliyor.

Taşınabilir Sekmeler
Firefox 1.5'te sekmeler fare ile tutulup başka yere taşınabiliyor. Öte yandan sekmeler arasında geçişte klavye kullanımı alanında iyileştirmeler ve yenilikler yapılmış durumda.

Hızlanan İleri ve Geri Hareket
Daha önce açılan sayfalara erişmek için tarayıcının geri ya da ileri düğmelerine basılır basılmaz bu sayfalar ekrana yansıyacak. Çünkü artık veriler sunucudan değil, doğrudan önbellekten alınıyor.

Yeni Seçenekler Menüsü
Araçlar > Seçenekler yolu izlenerek açılabilen "Seçenekler" menüsü yeniden tasarlandı. İç içe geçen sekmeler sayesinde ilgili bölümü bulmak ve ayarları değiştirmek artık çok daha kolay.

Resim Simgeleri
Firefox 1.5'te resimlerin ufaltılmış hâlleri sekmelerin simgesi olarak kullanılıyor. Bu sayede birden çok resim açılması durumunda hangi sekmede hangi resmin açık olduğu kolayca anlaşılabiliyor.

FTP Erişimi
FTP'ye anonim olarak girişte sorun yaşanırsa Firefox kullanıcı adı ve parola soruyor.

SVG, CSS2 ve CSS3 Desteği
Firefox 1.5 ile birlikte SVG (ölçeklenebilir çizimler) desteği sunuluyor. Desteğin arttığı teknolojiler arasında JavaScript 1.6, CSS2 ve kısmi olarak CSS3 var.

Bozuk Siteleri Bildirme Aracı
Araç çubuğuna eklenecek bir düğme sayesinde bozuk görünen veya hatalı işlediğini düşündüğünüz sayfaları Mozilla geliştiricilerine bildirebilirsiniz.

Ve

Mac OS X ile artan uyumluluk

RSS beslemelerini otomatik algılama

Hata iletişim kutuları yerine hata sayfalarının açılması

Flash canlandırmalarının neden olduğu istenmeyen pencerelerin açılmasının engellenmesi

Daha hızlı sayfa açma ve daha az bellek kullanımı

Ortadan kaldırılan binlerce irili ufaklı hata

Firefox'un Temel Özellikleri

Sekmeli tarama

İstenmeyen pencereleri engelleme

Bütünleşik arama

Canlı yer imleri

Özelleştirilebilme olanağı

Güvenli ve hızlı tarama


İndirmek için tıklayınız

4 harli domainler boşta olanlar

istediginizi uydurun :D

1. afjs.net available 08-10-08 unknown

2. a-m-q-x.net available 08-10-08 unknown // normalde tireler yok filtreye takılıyor diye tire koyarak yazdım

3. a-q-l-t.net available 08-09-08 unknown // normalde tireler yok filtreye takılıyor diye tire koyarak yazdım


4. bbrk.net available 08-10-08 unknown

5. bhfv.net available 08-13-08 unknown

6. bjjg.net available 08-09-08 unknown

7. bqjx.net available 08-07-08 unknown

8. btxq.net available 08-09-08 unknown

9. bycz.net available 08-07-08 unknown

10. byhq.net available 08-12-08 unknown

11. byky.net available 08-09-08 unknown

12. ccfz.net available 08-09-08 unknown

13. ccqp.net available 08-10-08 unknown

14. ccqs.net available 08-08-08 unknown

15. ccqv.net available 08-10-08 unknown

16. cfxx.net available 08-10-08 unknown

17. cfzx.net available 08-10-08 unknown

18. cgvl.net available 08-08-08 unknown

19. cjbw.net available 08-10-08 unknown

20. cmvn.net available 08-13-08 unknown

21. cpzd.net available 08-10-08 unknown

22. cqqt.net available 08-08-08 unknown

23. cqtx.net available 08-11-08 unknown

24. crjp.net available 08-11-08 unknown

25. crvv.net available 08-12-08 unknown

26. cszx.net available 08-10-08 unknown

27. ctvv.net available 08-10-08 unknown

28. cwdj.net available 08-08-08 unknown

29. cxnq.net available 08-07-08 unknown

30. cxzz.net available 08-12-08 unknown

31. dcvn.net available 08-12-08 unknown

32. dgzm.net available 08-09-08 unknown

33. dkck.net available 08-08-08 unknown

34. dogq.net available 08-07-08 unknown

35. dpjm.net available 08-12-08 unknown

36. dsup.net available 08-12-08 unknown

37. dxqy.net available 08-07-08 unknown

38. ekyt.net available 08-07-08 unknown

39. elkz.net available 08-07-08 unknown

40. epmx.net available 08-09-08 unknown

41. fbwb.net available 08-11-08 unknown

42. fczr.net available 08-07-08 unknown

43. fmbx.net available 08-10-08 unknown

44. fqlx.net available 08-12-08 unknown

45. fubh.net available 08-12-08 unknown

46. fzzp.net available 08-11-08 unknown

47. ggzs.net available 08-11-08 unknown

48. gjft.net available 08-09-08 unknown

49. gkac.net available 08-12-08 unknown

50. gmdw.net available 08-09-08 unknown

51. gmxo.net available 08-13-08 unknown

52. goqh.net available 08-10-08 unknown

53. gszp.net available 08-11-08 unknown

54. gtiq.net available 08-10-08 unknown

55. gwmm.net available 08-10-08 unknown

56. gxct.net available 08-09-08 unknown

57. gzep.net available 08-07-08 unknown

58. gztu.net available 08-10-08 unknown

59. gzxu.net available 08-10-08 unknown

60. hcui.net available 08-10-08 unknown

61. herj.net available 08-07-08 unknown

62. hisq.net available 08-07-08 unknown

63. hjsf.net available 08-11-08 unknown

64. hjyw.net available 08-11-08 unknown

65. hkxp.net available 08-11-08 unknown

66. hmcv.net available 08-11-08 unknown

67. hnlq.net available 08-11-08 unknown

68. hpjl.net available 08-11-08 unknown

69. hspu.net available 08-07-08 unknown

70. ienv.net available 08-12-08 unknown

71. ifjs.net available 08-11-08 unknown

72. imvq.net available 08-09-08 unknown

73. iqpz.net available 08-08-08 unknown

74. itkk.net available 08-09-08 unknown

75. iuzg.net available 08-09-08 unknown

76. iwei.net available 08-10-08 unknown

77. jalh.net available 08-09-08 unknown

78. jcby.net available 08-11-08 unknown

79. jhir.net available 08-10-08 unknown

80. jhmz.net available 08-10-08 unknown

81. jhxf.net available 08-10-08 unknown

82. jkgz.net available 08-07-08 unknown

83. jkmc.net available 08-13-08 unknown

84. jljn.net available 08-12-08 unknown

85. jljz.net available 08-12-08 unknown

86. jnhr.net available 08-10-08 unknown

87. jniv.net available 08-07-08 unknown

88. jnzp.net available 08-10-08 unknown

89. jtjx.net available 08-12-08 unknown

90. jucn.net available 08-10-08 unknown

91. jvhq.net available 08-11-08 unknown

92. jxen.net available 08-12-08 unknown

93. jxlp.net available 08-07-08 unknown

94. jxsf.net available 08-12-08 unknown

95. jygk.net available 08-12-08 unknown

96. jyws.net available 08-13-08 unknown

97. kbgy.net available 08-11-08 unknown

98. kbpp.net available 08-11-08 unknown

99. kcnj.net available 08-10-08 unknown

100. kcue.net available 08-13-08 unknown

101. kiyt.net available 08-13-08 unknown

102. kkjp.net available 08-11-08 unknown

103. kllm.net available 08-10-08 unknown

104. kmnd.net available 08-07-08 unknown

105. kpny.net available 08-09-08 unknown

106. ksmq.net available 08-13-08 unknown

107. ktzl.net available 08-13-08 unknown

108. lbzj.net available 08-10-08 unknown

109. lfvf.net available 08-12-08 unknown

110. ljth.net available 08-10-08 unknown

111. lnzw.net available 08-07-08 unknown

112. lqzn.net available 08-13-08 unknown

113. lszp.net available 08-11-08 unknown

114. ltqs.net available 08-09-08 unknown

115. lzzg.net available 08-12-08 unknown

116. mdfy.net available 08-11-08 unknown

117. mjys.net available 08-08-08 unknown

118. mmjp.net available 08-09-08 unknown

119. mmxz.net available 08-09-08 unknown

120. mnmx.net available 08-07-08 unknown

121. mpcy.net available 08-10-08 unknown

122. mrwz.net available 08-08-08 unknown

123. mvdx.net available 08-11-08 unknown

124. mxxc.net available 08-09-08 unknown

125. mynv.net available 08-09-08 unknown

126. mzch.net available 08-07-08 unknown

127. nayc.net available 08-10-08 unknown

128. nbwe.net available 08-11-08 unknown

129. nbzp.net available 08-10-08 unknown

130. ndvs.net available 08-13-08 unknown

131. nfgy.net available 08-10-08 unknown

132. njhj.net available 08-07-08 unknown

133. nsyy.net available 08-11-08 unknown

134. ntmy.net available 08-11-08 unknown

135. nvwj.net available 08-10-08 unknown

136. nxmo.net available 08-13-08 unknown

137. nyuc.net available 08-10-08 unknown

138. nzec.net available 08-10-08 unknown

139. oamj.net available 08-11-08 unknown

140. obzx.net available 08-10-08 unknown

141. odyy.net available 08-08-08 unknown

142. ohwp.net available 08-07-08 unknown

143. ombv.net available 08-08-08 unknown

144. onzh.net available 08-10-08 unknown

145. otkn.net available 08-12-08 unknown

146. oypd.net available 08-08-08 unknown

147. ptjg.net available 08-11-08 unknown

148. pzit.net available 08-09-08 unknown

149. pztf.net available 08-11-08 unknown

150. qdba.net available 08-09-08 unknown

151. qdfs.net available 08-08-08 unknown

152. qlsd.net available 08-09-08 unknown

153. qmcg.net available 08-11-08 unknown

154. qtvn.net available 08-08-08 unknown

155. quaj.net available 08-08-08 unknown

156. qxrk.net available 08-08-08 unknown

157. qyzd.net available 08-11-08 unknown

158. rhkn.net available 08-12-08 unknown

159. rnux.net available 08-08-08 unknown

160. ruea.net available 08-09-08 unknown

161. rykn.net available 08-12-08 unknown

162. ryvi.net available 08-10-08 unknown

163. scbk.net available 08-08-08 unknown

164. sdgz.net available 08-07-08 unknown

165. sekn.net available 08-13-08 unknown

166. sfow.net available 08-07-08 unknown

167. sgjl.net available 08-10-08 unknown

168. slhk.net available 08-13-08 unknown

169. slrx.net available 08-10-08 unknown

170. smvj.net available 08-10-08 unknown

171. smxl.net available 08-08-08 unknown

172. srhz.net available 08-10-08 unknown

173. ssxj.net available 08-13-08 unknown

174. svzx.net available 08-11-08 unknown

175. sxkb.net available 08-11-08 unknown

176. szai.net available 08-10-08 unknown

177. tclw.net available 08-12-08 unknown

178. tdzc.net available 08-12-08 unknown

179. tezm.net available 08-11-08 unknown

180. tjgb.net available 08-07-08 unknown

181. tjsg.net available 08-09-08 unknown

182. tjsq.net available 08-11-08 unknown

183. tnku.net available 08-09-08 unknown

184. trjw.net available 08-09-08 unknown

185. truj.net available 08-08-08 unknown

186. ttpz.net available 08-09-08 unknown

187. tvjj.net available 08-09-08 unknown

188. twjy.net available 08-09-08 unknown

189. twln.net available 08-07-08 unknown

190. twsf.net available 08-07-08 unknown

191. twsk.net available 08-09-08 unknown

192. twxl.net available 08-08-08 unknown

193. txft.net available 08-07-08 unknown

194. txfu.net available 08-07-08 unknown

195. tymf.net available 08-11-08 unknown

196. tztl.net available 08-09-08 unknown

197. uadz.net available 08-09-08 unknown

198. udtn.net available 08-09-08 unknown

199. uhbu.net available 08-12-08 unknown

200. urdr.net available 08-10-08 unknown

201. uslv.net available 08-07-08 unknown

202. uvjh.net available 08-07-08 unknown

203. vbnx.net available 08-10-08 unknown

204. vddh.net available 08-10-08 unknown

205. vdly.net available 08-10-08 unknown

206. vfmi.net available 08-10-08 unknown

207. vkax.net available 08-13-08 unknown

208. vlcg.net available 08-07-08 unknown

209. vnwn.net available 08-10-08 unknown

210. vppg.net available 08-13-08 unknown

211. vrme.net available 08-10-08 unknown

212. wbiu.net available 08-13-08 unknown

213. wcbj.net available 08-12-08 unknown

214. wdpp.net available 08-12-08 unknown

215. wdrb.net available 08-07-08 unknown

216. wdwc.net available 08-10-08 unknown

217. wfmh.net available 08-13-08 unknown

218. wgln.net available 08-13-08 unknown

219. wjdp.net available 08-11-08 unknown

220. wjrb.net available 08-07-08 unknown

221. wjsk.net available 08-13-08 unknown

222. wkez.net available 08-10-08 unknown

223. wlfk.net available 08-13-08 unknown

224. wljl.net available 08-13-08 unknown

225. wmoz.net available 08-07-08 unknown

226. wmsz.net available 08-07-08 unknown

227. wmxf.net available 08-07-08 unknown

228. wnhm.net available 08-13-08 unknown

229. wswu.net available 08-10-08 unknown

230. wsxn.net available 08-13-08 unknown

231. wtmx.net available 08-10-08 unknown

232. wwgt.net available 08-13-08 unknown

233. wzzj.net available 08-12-08 unknown

234. xatl.net available 08-12-08 unknown

235. xbjh.net available 08-13-08 unknown

236. xdzk.net available 08-10-08 unknown

237. xeev.net available 08-14-08 unknown

238. xlbz.net available 08-10-08 unknown

239. xnzc.net available 08-11-08 unknown

240. xqpl.net available 08-09-08 unknown

241. xukl.net available 08-09-08 unknown

242. xwwy.net available 08-09-08 unknown

243. xyts.net available 08-08-08 unknown

244. xywd.net available 08-09-08 unknown

245. yclh.net available 08-09-08 unknown

246. ycwz.net available 08-09-08 unknown

247. ycyt.net available 08-13-08 unknown

248. yhnd.net available 08-09-08 unknown

249. yjcw.net available 08-07-08 unknown

250. yjjz.net available 08-09-08 unknown

251. yjwu.net available 08-11-08 unknown

252. ymit.net available 08-09-08 unknown

253. yocn.net available 08-11-08 unknown

254. ypgn.net available 08-11-08 unknown

255. yplg.net available 08-09-08 unknown

256. yqzy.net available 08-09-08 unknown

257. yrez.net available 08-10-08 unknown

258. yrgi.net available 08-13-08 unknown

259. ysfy.net available 08-13-08 unknown

260. yslf.net available 08-11-08 unknown

261. ywxm.net available 08-09-08 unknown

262. yzyw.net available 08-09-08 unknown

263. zacm.net available 08-08-08 unknown

264. zayv.net available 08-11-08 unknown

265. zbwh.net available 08-11-08 unknown

266. zdcq.net available 08-09-08 unknown

267. zfde.net available 08-11-08 unknown

268. zfpx.net available 08-07-08 unknown

269. zhht.net available 08-09-08 unknown

270. zhjp.net available 08-09-08 unknown

271. zhxy.net available 08-11-08 unknown

272. zjsb.net available 08-09-08 unknown

273. zkjj.net available 08-07-08 unknown

274. zknu.net available 08-09-08 unknown

275. znws.net available 08-13-08 unknown

276. zsmv.net available 08-10-08 unknown

277. zvxc.net available 08-08-08 unknown

278. zylq.net available 08-09-08 unknown

279. zzcb.net available 08-09-08 unknown


saçma gelebilir fakat içlerinden size uygun olanı çıkabilir.

Font Arşivi




http://w10.easy-share.com/905545.html

virüs taramasından geçiriniz.

131 Adet web 2,0 photoshop style





http://rapidshare.com/files/49661529/Web_2.0_Photoshop_Styles.rar


Virüs Taramasıdnan Geçiriniz.

30 Adet Rubons

http://rapidshare.com/files/130813381/Rubons.rar


indirdikten sonra virüs taramasından geçiriniz.

Bilgisayara Zararlı olan Yazılımlar

Bilgisayar zararlı olan yazılımlar.


• Virüs
• Trojan ( Truva atı,Köprü )
• Worm – spyware
• Zararlı diğer Programlar

Geniş Açıklama dökümanın devamındadır.

x-VİRÜS

Virüs nedir, ne amaçla , nasıl ve neden Yazılır ?

Virüs insanlarda olduğu gibi Zararlı , Bilgisayarda kolay yayılan ve zarar veren en küçük bilgisayar yazılımlarıdır. Canlı değildir ama canlının yapmış olduğu ufak yapay zekaya sahip yazılımlardır.Verilenleri istenilen ölçüde; verileni işleyen küçükcülerdir.

Asm ( assembly ),makina diliyle yazılır tabiiii istediğiniz programlama diliyle virüs yazabilirsiniz fakat makine dilinin zorluğu yüzünden virüsün boyutu ve esnekliği en iyi asm ile gerçekleştirilir.

Yani Virüs bulaşmış dediğimizde annemizin bilisayarını tozlu bırakıyorsun demesiyle
bir alakası yoktur virüs küçük zarar weren programlar diyebiliriz.

Şimdi biz bir bilgisayar programcısı olalım we bir virüs yazalım sizce neleri yaparız,Ne biliyorsak  ölçüsü programcısının zekası ve bilgisine dayalı büyür.
Şimdi elmizde yazdığımız bir virüs war ne yapacaz ? tabii ki yayılmasını istiyecez bu eski yıllarda çok mümkün olmayan bişeydi çünki internet ya yoktu yada çok az yaygındı
O zamanlar sadece diskette çektiğimiz oyunlardan veya ms-dos programlarından bulaşırdı, şuan ise hepinizin bildiği gibi internet üzerinden bulaşmaktadır.

Virüs en küçük program demiştik sebebi kopyalanmasındaki hızı ve dikkat çekmeden internetteki bir kullanıcıya kendini kabul ettirmesi, yayılması kullanılacak bir dosyayı açıp kendi kodlarını kopyalayıp o programı taşıyıcı olarak kullanarak bir zincir oluşturması yani bu biri takii dur diyene kadar dewam eden ve böyle milyonlarca bilgisayara ulaşan bir veri trafiğine sebeb olur tabikii programcının zekası ve kodlama bilgi düzeyi isteğine bağlı olarak virüs anında veya diyelim kopyalandıktan 20 gün sonra zarar vermeye, Programcının zaman koyma sebebide o bilgisayardan o zaman zarfı içinde başka bilgisayarlara yayılmasına yardım etmesi içindir,aynı insan hayatındaki virüsler gibi bir çuğalma dönemi wardır o ara içinde virüs vücuda tam zarar wermez aynı sinsilik bilgisayar virüslerinde wardır ve virüs görevine başlar sonuçta programlandığı için soru bile sormadan görevini yapar.

Bir virüs tamamen programcının zekasına dayalı güçlüdür, programcı boş bir sayfaya kodladığı bilgilerle güçlenir.Yani her virüs ayrıdır ayrı şekillerde yayılır ve zarar werir,
Diyebiliriz sonuçta her insan farklı düşünür elinizdeki taşlar aynı olsada.

Virüs Yazma Sebebleri ,

• Programcının bilgisini kanıtlama isteği,
• Ego tatmin ,
• Kendini Geliştirmek,
• Bilgisayar güvenlik şirketleriyle anlaşması,
• Bilgisayar Donanım üretim firmalarıyla anlaşması,
• Siyasi Örgüt veya Düşünceye destek amaçlı,
• Büyük işletim sistemleriyle anlaşması,
• Para Kazanmak amaçlı,

Evet son beş sebebe dikkat edin unutulmaması gereken konu çok büyük paraların döndüğü Bu beş seçenekte virüsün gereksimi çok yüksektir çünki virüs olmassa güvenlik programlarına gerek duyulmaz ki bu programlar tüm dünyaya satışı wardır gine aynı şekilde işletim sistemleri isim wermiyorum , sonuçta ben en güvenlisiyim demesi gerekiyor aynı şekil virüsün bilgisayar donanıma verdiği zarar üreticinin kar payını tatmin edicek oranda arttırıyor  siyasi düşüncede ülke bilgi düzeyi diyebilir hangi ülke en iyi veya biz böyle düşünüyoruz düşünmeyene bu gibi tabii bu sebebler her firma her ülke veya güvenlik şirketi için değil ben tahminlerimden bahsediyorum .Kimse üzerine alınmasın. Aslında virüs programcılarının bir çoğu para kazanan programcılardır.Sakın bende onlardan olacam diye atlamayın yasal bir meslek değil yani mafyada para kazanır ama mafya olmak iyi bir şey değildir.

Bir Virüs ne yapabilir ;

Aslında her şeyi çünki bilgisayar makina diline göre 0 1 ile kodlanmıştır virüs bunlarla yada bunlarda unutulmuş düşünülmemiş hata ( bug ) veya boşluklardan yanarak, oynayarak her şeyi yapar tabii programcının bilgi düzeyine göre Donanıma , Yazılıma , Tüm verilere istediği oranda ve zamanda zarar verir .

Virüs yayma sebebi zaten düşünülürse ortaya çıkıyor ,Amaç birçok bilgisayara ulaşmak ve yok edilmesini zorlaştırmak.
Virüs çoğalması kendi kodunu diğer bilgisayar programın koduna işler bunu bu programı alan diğer kullanıcı çalıştırdığı zaman o bilgisayarda yayılmaya ondanda başka bilgisayara yayılmaya ve zarar vermeye başlar ,Böyle Böyle milyonlara ulaşır demiştim.

Dvd,Cd ve kilitli (Lock) zip,flash,sd kartlara,Kilitli diskete bulaşamaz çünki bunlara hiç Bir veri kopyalanamaz.Veri kopyalanamadığı için kendininide doğal olarak kopyalayamaz yani sadece okuma izinli olan yardımcılara bulaşamaz.
Dünyada milyonlarca virüs yazılımı mevcut buda antivirüs programlarının ortaya çıkmasını sağlar.

Anti-virüs yazılımları nasıl virüsü anlar ???

En basit yöntemi yazan programcıdan çalışma ve yayılma bilgilerini alır yada antisi 
Neyse biz düzgün çalışan firmaların yaptıklarından bahsedelim bunlar öncelikle virüsü deneyerek nasıl yayıldığını ilk olarak nasıl ve nereye kendini kopyaladığını araştırır veya virüsü oluşturan kodları çözer böylece dönüşüm yolunu bulur bunu bulduğunda engeleyerek silinmesini sağlar veya işletim sisteminde kullandığı fark edilmeyen açığı bulur ve kapatmak için ek yazılım yazar bu yazıldığı kadar basit değildir arkasında birçok programcının emeği wardır,bu yüzden destek vermek için orijinal virüs programlarını kullanmalısınız benim saydığım o beş seçenek herkes için değildi unutmayın,we siz programınızı update yaptığınızda eğer o virüs warsa bilgisayarınızdan silinir. Buradan anlamanızı istediğim konu eğer yeni bir virüs çıkarsa ve farklı yöntemlerle çalışıyorsa ve siz anti-virüs programınızı güncellemediyseniz virüsü kesinlikle bulamaz ve zararına sizinle eşlik eder . Bu yüzden dünya yeni yüksek düzeyde yazılmış keşvedilmemiş virüsler yüzünden donanım ve yazılım olarak zarar görür.Anti-virüs programınızı güncellemek çok önemlidir.Sadece anti-virüs değil işletim sisteminizi de güncellemelisiniz.Nasıl korunacağınızı ileriki konularda deyincem merak etmeyin. Sadece Virüsü Tanımalıyız neyle savaştığımızı önce bilmeliyiz ve basit olarak anlamışsınızdır umarım.








Truva atı– ( Trojan )


Aslında iyi amaçlı yazılan fakat kötü amaçlı kullanılan programlardır.Birçok programlama diliyle kodlana bilir.Asıl amacı aynı ortamda olmayan farklı iki bilgisayarı internet ortamında buluşturmak birbiriyle iletişimini sağlamaktır.Ana makina (server) neye bağlı olan Diğeri makina (client) verdiği tüm komutlara uyar ve uygular.Programcı iki program yazar biri anamakina komutları veren diğeri komutlara uyan client programıdır.Bu komutlar programcının bilgi ve gereksinimlerine göre yazdığı düzeydedir ama amaç ben şirketimdeyken evimdeki bilgisayarı yönetmek istediğimde kullanmam için yazılan bu programlar sonradan kötü amaçlara hizmet etmiştir.

Trojan(Köprü)=Ana Makina(Server) + Makina(Client)

Kötü amaçlı kullanım programcının anamakine programını değişik kodlamasından doğar yabancı olan diğer bilgisayarın kontrolu tamamen elinde olması amaçlıdır.

Neler Yapılabilir ?

1. Tüm şifreleriniz alınır;
• Msn,icq,irc
• İşletim sisteminizin şifresi
• Dial-up veya modem internet bağlantı şifreniz
• Bilgisayarınızda kullanığınız tüm internet şifreleri
• Mail adresleriniz
• Kredi kartı kullanırsanız şifre ve kredi kart no
• Kısaca tüm şifreleriniz
2. Bilgisayarınız tüm kontrolu elindedir;
• Mouse,klavye,monitör,hdd,cdrom,webcam
3. Tüm Bilgileriniz elindedir.

Kısaca Bilgisayarda ne yapıyorsanız ondadır.Bu amaçla yazılmış derlenmiş Casus lardır.
Truva atı denilmesin sebebi sizin başka program veya bilmeden client yani komutlara uyan programı bilgisayarınıza indirmeniz ve çalıştırmanızdır.Bunlar virüsler gibi gizli değil değil genelde .exe veya .com olan programlardır.


Worm – Spyware

Bunlarda ne diyenlere offf en kolay kaptığımız bilgisayar griplerimiz bunlar Genelde işletim sistemimizin açıklarından,Okunan maillerden, kullanılan p2p ( paylaşım programlarından ) , kimi programcıların programlarına eklediği casuscuklar.Wormlar genelde zararlı Spyware ise tam bir casusdur.Şimdi Spyware in doğuş yani yapılma amacını anlatayım diyelim ben büyük bir web sitesiyim veya dünya pazarında bir üreticiyim ve internetin en büyük reklam aracı olduğunu bilen biriyim milyonlarca insanı değilde benim sitemle ilgilenen veya ürettiğim mala ilgi duyabilecek kişileri arıyorum işte burada spyware devriye girer sizin internet ne yapıyorsanız karşı tarafa raporlar ve virüsler gibide yayılma girişimlidir. Yani spyware benim ilgi alanımı ortaya çıkarır ben Film izleyen ve basketbol düşkünüyüm bunu karşıya raporlar ve bana bu dallar hakkında reklam mailleri gelmeye başlar tabii daha da kötü amaçlısı yok değil trojanda olduğu gibi tüm gizli ve para değerindeki bilgileri raporlayan spywarelerde war ayrıyeten internet bağlatınızda belirgin bir düşüş sağlar çünki sizin internetinize ortak olarak mail ve raporlama görevlerini yapar.


Zararlı Diğer Programlar

Bunlarda Programcıların isteğe bağlı olarak yazdığı kişisel programlardır.
Keylogger ; Bastığınız her tuşu kaydeder yani yazdığınız her şeyi raporlar ve karşı tarafa iletir.Format atan ,hdd kitleyen,internet bağlantınızı kesen zararlılardır.

Korunma Yöntemleri
Öncelikle Yeni kurulmuş bir işletim sistemi işletim sistemininiz tüm güncellemelerini yapınız,Anti Programlarını araştırıp istediğiniz Firewall,anti-virüs,anti-spyware programlarını mutlaka kurun.Tanımadığınız mailleri açmayın okumayın,Size chatte gönderilen hiçbir dosyayı almayın,girdiğiniz sitelere dikkat edin bir ölçüde korunursuz kesin çözüm ise internete girmemek hatta bilgisayarın fişini çekmektir buda olmayacağından tam çözüm yoktur.

bunun için bilgisayarımıza son sürüm bir lisanslı anti virüs programı kurmak gerekir.

PHP'de Değişkenler

degişkenler php de çok önemlidir.


Değişkenler bütün programlama dillerinin temel taşlarıdır. Yani eğer bir programlama dilinin eğitimini almaya kalkarsanız, size öğretilecek ilk konu o dilin kısa bir tanıtımı ve ardından da o dile ait değişkenlerdir. Bütün programlama dillerinde olduğu gibi PHP de değişkenlerle çalışır. Değişkenlerin sıkı kavranması, o dili öğrenmede büyük yararlar sağlar. Bu ufak giriş yazısından sonra gelelim PHP'de değişkenlerin tanımına ve kullanımına.

PHP'de DEĞİŞKENLER

PHP dilinin, her programlama dilinde olduğu gibi kendine has değişken tanımlama özellikleri vardır. Örneğin, ASP'de bir değişken tanımlarken 'Dim degisken_adi' derken bu işlem PHP'de '$degisken_adi' diye tanımlanır. Aslında bütün programlama dilleri temel olarak birbirine benzer. Yani bütün programlama dillerinde değişkenler tanımlanır, bütün programlama dillerinde çeşitli fonksiyonlar tanımlanır, vs olaylar vardır. Şimdi ben burada sizlere PHP'de değişkenlerin nasıl tanımlandığını, işaretlerin ne anlama geldiğini ve bunun gibi konuları size açıklayacağım.

PHP'de değişken tanımlama dolar işareti ($) ile gösterilir. Bu işaretle birlikte değişken tanımlama için ilk adımı atmış bulunuyoruz. Aşağıdaki kodu incelersek;



< ?php
$degisken1="PHP";
Print $degisken1;
?>


Öncelikle degisken1 adı altında bir değişken tanımlayıp ona bazı değerler vermek istiyorum. Sonra $degisken1 diyerek degisken1 diye bir değişken yaratıyorum. İlk başta bu değişkenin içinde hiçbir değer bulunmuyor. Ardından onu '=' kullanarak 'PHP' verisine eşitliyorum. Ardından 'ekrana degisken1'i ekrana bas' diyorum. Bunun için de bildiğiniz gibi print komutunu kullanıyorum. Bu örneği detaylı bir şekilde açıkladıktan sonra değişkenler hakkında önemli bir kuralı vermek istiyorum.

***Değişken isimleri hiçbir zaman sayıyla başlamaz.***

$1degisken=YANLIŞ, $degisken1=DOĞRU


Şimdi gelelim güzel bir örneğe. Bakalım bu örnek size neyi hatırlatacak.


< ?php
$hitap="Merhaba";
$ad="Karavanabatu";
Print "$hitap $ad";
?>


Bu örneği bilgisayarınızda çalıştırdığınızda karşınıza 'Merhaba Php' yazısı çıkar. Bu tür örnekleri genelde bir sisteme giriş yaptığınızda 'Merhaba Mehmet', 'Hoş geldin Ahmet' gibi yazılarla görürüz. İşte o sistemlerin mantığı değişkenlerdir. Şunu hatırlatmak istiyorum. Değişkenler yazdırılırken tırnak işareti kullanılmayabilir.
Örnekleri biraz daha açacak olursak, şu örneği vermek istiyorum. Bu örnekte bir değişken değerinin adı gibi değişerek başka bir değişkene taşınmasını göreceğiz.


< ?php
$il="Hatay";
$antakya=$il;
Print $antakya;
?>


Bu örneği çalıştırdığımızda karşımıza Hatay yazısı çıkar. Burada önce il değişkenine Hatay değerini atıyoruz. Sonra antakya değişkenine hatayı eşitliyoruz. Böylece antakya, Hatay değerini alıyor. Ekrana antakya yaz dediğimizde karşımıza eşiti olan Hatay yazar.

Şimdi ise değişken öldürmeyi öğreneceğiz. Değişken öldürmenin anlamı, bir değişkenin içini boşaltıp, başka bir değer daha eklemektir.


< ?php
$il="Hatay";
Print $il;
$il="Iskenderun";
Print $il;
?>


Burada önce il değişkenine Hatay değerini ekleyip yazdırıyoruz. Sonra il değişkeninin içini boşaltıp Iskenderun değerini de ekliyoruz. Ardından yazdırıyoruz. Ekrana HatayIskenderun yazacaktır. Gördüğünüz gibi burada $il değişkeni iki değer aldı.Değişkenler konusu çok kolaydır ama bir o kadar da önemlidir.

Onun için bu konu hakkında bol bol örnek yapmanızı tavsiye ederim.

Php Ögrenelim

Başlıyoruz.

PHP'de Açıklama Satırları

Gerçi şimdilik henüz ihtiyacımız yok; çünkü bir bakışta yazdığımız kodun marifetini anlayabiliyoruz; ama ciddî PHP programcılığına başladığımız zaman, hangi satırda neye niyet ettiğimi anlamamız daima mümkün olmayabilir.


Biz kendi programımızı satır satır ezberlesek bile, işbirliği yaptığımız diğer Web programcılarının programımızı anlamalarını sağlamamız gerekir. Bunu, yorum satırları ile yapabiliriz.

PHP ayraçları içinde iki türlü yorum bulunabilir: Çok-satırlı yorumlar ve tek satırlı yorumlar. Birinci grubu, başına "/*" ve sonuna "*/* işaretleri koyarak, ikinci grubu ise sadece başına *//* işareti koyarak belirtiriz:


< !-- - - Bu satır HTML'in yorum satırı-->

Buraya istediğimiz kadar yorum yazabiliriz..

Browser bu satırları dikkate almaz - - >

/*

Bu satır da PHP'nin çok-satırlı yorum bölümü..

Bunu da PHP yorumcusu asla dikkate almaz

Buraya istediğimiz kadar yorum yazabiliriz.

*/

print "Merhaba Dünya!";

// Bu ise PHP'nin tek satırlı yorum bölümü

// Bu satırları da PHP yorumcusu dikkate almayacaktır.

?>

PHP'nin bir diğer yorum işareti ise # (Diyez) işaretidir. Bu işaretin başında olrduğu satır da PHP tarafından dikkate alınmaz:

# Bu satır PHP'nin çok-satırlı yorum bölümü..

# Bunu da PHP yorumcusu asla dikkate almaz

# Buraya istediğimiz kadar yorum yazabiliriz.

print "Merhaba Dünya!";

?>

Diyez ile yorum haline getirdiğimiz satırların sonuna başka işaret koymaya gerek yoktur.

Balmumundan Yapılmış Heykeller

Balmumundan yapılmış heykeller

FENERBAHÇE'NİN GALATASARAY İLE YAPTIĞI TÜM MAÇLAR




















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































TARİH

TÜRÜ

YER

FB - GS

1 - 17.01.1909Özel maçPapazın Çayırı0 - 2
2 - 09.01.1910İstanbul LigiUnion Club0 - 3
3 - 12.02.1911İstanbul Ligi
NOT: Galatasaray bu maça 7 kişi çıkmıştır,

Fenerbahçe kalecisi Ali Said sakatlanıp çıkınca

Fenerbahçe maçı 10 kişi tamamlamıştır ve

kaleye gol yiyenin değişmesi şeklinde öteki

futbolcular bir bir geçmiştir.
Union Club0 - 7
4 - 16.04.1912Özel maçUnion Club0 - 1
5 - 04.05.1913Özel maçUnion Club0 - 6
6 - 25.05.1913FB - GS Bayramı
NOT: 80.dakikada
çıkan olaylar yüzünden

maç yarım kaldı.
Union Club0 - 1
7 - 26.10.1913FB BayramıUnion Club0 - 3
8 - 04.01.1914İstanbul LigiUnion Club4 - 2
9 - 03.05.1914İstanbul LigiUnion Club0 - 0
10 - 02.10.1914Özel maçİttihatspor1 - 6
11 - 19.02.1915Özel maçİttihatspor4 - 0
12 - 03.03.1916İstanbul Ligi
NOT: 29 Ekim 1915'teki maç Fenerbahçe 2-1

öndeyken bitime 25 dakika kala hakem

tarafından tatil edildi. 3 Mart 1916'da kalan

süre oynandı ve Galatasaray bir gol atınca

maç 2-2 sona erdi.
İttihatspor2 - 2
13 - 11.02.1916İstanbul Ligiİttihatspor3 - 1
14 - 22.12.1916İstanbul Ligiİttihatspor4 - 1
15 - 06.04.1917İstanbul Ligiİttihatspor3 - 2
16 - 21.12.1917İstanbul Ligiİttihatspor2 - 3
17 - 12.04.1918İstanbul Ligi
NOT: Oyuncu bulamayan Galatasaray, Alman

askerlerini oynattığı için hükmen yenik sayıldı.
İttihatspor3 - 0 (H)
18 - 19.09.1918Özel maçİttihatspor4 - 0
19 - 03.10.1919Özel maçİttihatspor3 - 0
20 - 19.03.1920Özel maçİttihatspor1 - 4
21 - 21.05.1920Union Club Bayramıİttihatspor4 - 0
22 - 01.10.1920Turnuva
NOT: Takımlar yedişer kişinin 30'ar dakika

oynadığı turnuvada karşılaştı.
İttihatspor3 - 2
23 - 17.12.1920İstanbul Ligiİttihatspor4 - 1
24 - 01.04.1921İstanbul Ligiİttihatspor4 - 0
25 - 02.06.1921GS Kupasıİttihatspor1 - 2
26 - 04.11.1921İstanbul Ligiİttihatspor1 - 5
27 - 30.06.1922İd. Cem. KupasıTaksim Stadı3 - 0
28 - 17.11.1922İstanbul Ligi
NOT: En az seyircili
maç, 14 seyirci
İttihatspor3 - 0
29 - 09.03.1923İstanbul LigiTaksim Stadı4 - 0
30 - 15.06.1923İd. Der. ve Sp.Al.K.
NOT: Galatasaray 1-0 yenik durumdayken

67.dakikada maçtan çekildi.
Taksim Stadı1 - 0
31 - 02.11.1923İstanbul Ligiİttihatspor4 - 0
32 - 07.03.1924İstanbul LigiTaksim Stadı0 - 2
33 - 15.08.1924İstanbul Ligi

NOT: Maçın son yarım dakikasında durum 2-2 iken

sahada çıkan olaylar nedeniyle, maç tatil
olmuştur.

Hakem Rum Haçopulo, 19.08.1924 tarihinde son

yarım dakikayı Galatasaray'ın penaltı
atışıyla

oynatmıştır. Bu penaltı kararını protesto eden

Fenerbahçe takımı kaleyi boş
bırakmış, boş kaleye

penaltı atışı kullanan Mithat Ertuğ'un golüyle olaylı

maçı Galatasaray 3-2 kazanmıştır.
Taksim Stadı2 - 3
34 - 23.01.1925Vatan Gazi KupasıTaksim Stadı0 - 0
35 - 24.04.1925Stadyum KupasıTaksim Stadı0 - 0
36 - 12.06.1925Tayyare KupasıTaksim Stadı1 - 0
37 - 30.04.1926İstanbul LigiTaksim Stadı0 - 3
38 - 14.05.1926İstanbul LigiTaksim Stadı1 - 3
39 - 01.04.1927İstanbul LigiTaksim Stadı1 - 5
40 - 06.05.1927Cumhurbaşkanlığı Gazi Kupası
NOT: İki takım oyuncuları arasında çıkan

olaylar üzerine skor 1-1 iken maç yarıda kaldı.
Taksim Stadı1 - 1
41 - 10.08.1928Gazi BüstüTaksim Stadı3 - 3
42 - 31.08.1928Gazi BüstüTaksim Stadı0 - 4
43 - 16.11.1928İstanbul LigiTaksim Stadı0 - 2
44 - 10.05.1929İstanbul LigiTaksim Stadı1 - 2
45 - 29.11.1929İstanbul LigiTaksim Stadı3 - 2
46 - 14.03.1930İstanbul ŞildiTaksim Stadı3 - 1
47 - 28.03.1930İstanbul LigiTaksim Stadı1 - 1
48 - 26.12.1930İstanbul LigiTaksim Stadı1 - 1
49 - 20.03.1931İstanbul LigiTaksim Stadı2 - 0
50 - 13.05.1931Olmp. Der. KupasıFenerbahçe Stadı1 - 2
51 - 27.05.1932Olmp. Der. KupasıTaksim Stadı1 - 0
52 - 10.02.1933İstanbul LigiTaksim Stadı5 - 1
53 - 02.06.1933İstanbul LigiFenerbahçe Stadı2 - 0
54 - 24.11.1933İstanbul LigiFenerbahçe Stadı1 - 0
55 - 11.05.1934İstanbul LigiTaksim Stadı0 - 0
56 - 21.09.1934İstanbul ŞildiTaksim Stadı0 - 1
57 - 29.10.1934Şeref ŞildiTaksim Stadı1 - 0
58 - 30.11.1934İstanbul LigiTaksim Stadı0 - 0
59 - 01.03.1935İstanbul LigiFenerbahçe Stadı0 - 4
60 - 08.03.1935İstanbul LigiTaksim Stadı0 - 0 (Uz.)
61 - 15.03.1935İstanbul LigiFenerbahçe Stadı1 - 0
62 - 10.05.1935İstanbul ŞildiFenerbahçe Stadı2 - 1
63 - 23.02.1936İstanbul LigiFenerbahçe Stadı6 - 1
64 - 19.04.1936İstanbul LigiTaksim Stadı1 - 0
65 - 05.07.1936FB - GS BayramıFenerbahçe Stadı2 - 3
66 - 07.02.1937İstanbul LigiFenerbahçe Stadı4 - 1
67 - 23.02.1937Dostluk KupasıFenerbahçe Stadı1 - 1
68 - 18.04.1937Milli KümeFenerbahçe Stadı0 - 0
69 - 27.06.1937Milli KümeŞeref Stadı2 - 1
70 - 02.01.1938İstanbul LigiŞeref Stadı3 - 2
71 - 29.01.1939İstanbul LigiFenerbahçe Stadı3 - 2
72 - 19.02.1939İstanbul LigiTaksim Stadı1 - 1
73 - 01.05.1939Özel maçTaksim Stadı1 - 4
74 - 21.05.1939Milli KümeFenerbahçe Stadı3 - 4
75 - 04.06.1939Milli KümeTaksim Stadı3 - 4
76 - 24.09.1939Özel maçFenerbahçe Stadı0 - 4
77 - 01.10.1939İstanbul LigiFenerbahçe Stadı1 - 0
78 - 30.10.1939Bayram Kupası
NOT: 65.dakikada, Fenerbahçe'nin Ali Rıza'nın

atılmasına itirazı nedeniyle karşılaşma yarıda

kaldı.
Taksim Stadı2 - 1
79 - 24.12.1939İstanbul LigiTaksim Stadı1 - 3
80 - 07.01.1940Yardım KupasıTaksim Stadı0 - 2
81 - 31.03.1940Milli KümeTaksim Stadı1 - 1
82 - 09.06.1940Milli KümeFenerbahçe Stadı3 - 2
83 - 29.09.1940İstanbul LigiFenerbahçe Stadı1 - 1
84 - 30.10.1940Vatan KupasıFenerbahçe Stadı3 - 3
85 - 22.12.1940İstanbul LigiŞeref Stadı2 - 0
86 - 09.03.1941Dörtler KupasıŞeref Stadı2 - 0
87 - 30.03.1941Milli KümeFenerbahçe Stadı1 - 0
88 - 01.06.1941Milli KümeŞeref Stadı1 - 2
89 - 08.06.1941Özel maçFenerbahçe Stadı0 - 1
90 - 26.10.1941İstanbul LigiFenerbahçe Stadı1 - 2
91 - 15.03.1942İstanbul KupasıŞeref Stadı0 - 5
92 - 19.04.1942İstanbul LigiŞeref Stadı1 - 2
93 - 17.05.1942FB - GS BayramıFenerbahçe Stadı1 - 3
94 - 27.09.1942İstanbul Ligi
NOT: Galatasaray hasılat konusunda

anlaşamadığı için 1942-1943 İstanbul Ligi'ndeki

Fenerbahçe maçına da çıkmadı ve hükmen

yenik sayıldı.
Fenerbahçe Stadı3 - 0 (H)
95 - 02.01.1943Dostluk Kupası
NOT: 13 Aralık 1942'de iki takım Dostluk

Kupası'nda karşılaştı. Maç 67.dakikada skor 2-2

iken çıkan kavga sonucu tatil edildi. 2 Ocak

1943'de tekrarlanan maç 1-1 sonuçlandı.
Şeref Stadı1 - 1
96 - 03.01.1943İstanbul Ligi
NOT: Galatasaray hasılat konusunda

anlaşamadığı için 1942-1943 İstanbul Ligi'ndeki

Fenerbahçe maçına da çıkmadı ve hükmen

yenik sayıldı.
Şeref Stadı3 - 0 (H)
97 - 14.03.1943Milli KümeŞeref Stadı0 - 0
98 - 09.05.1943Milli KümeFenerbahçe Stadı1 - 0
99 - 14.11.1943İstanbul LigiFenerbahçe Stadı2 - 0
100 - 06.02.1944İstanbul Ligi
NOT: Galatasaray maça çıkmadığı için

hükmen yenik sayıldı.
Şeref Stadı3 - 0 (H)
101 - 01.10.1944İstanbul LigiFenerbahçe Stadı2 - 2
102 - 24.12.1944İstanbul LigiFenerbahçe Stadı2 - 2
103 - 28.01.1945İstanbul KupasıŞeref Stadı0 - 0
104 - 08.04.1945Milli KümeFenerbahçe Stadı1 - 1
105 - 20.05.1945Milli KümeFenerbahçe Stadı3 - 2
106 - 23.09.1945İstanbul KupasıŞeref Stadı3 - 0
107 - 11.11.1945İstanbul LigiFenerbahçe Stadı0 - 0
108 - 13.01.1946İstanbul LigiŞeref Stadı1 - 0
109 - 09.03.1946Milli KümeŞeref Stadı2 - 0
110 - 31.03.1946Milli KümeŞeref Stadı1 - 1
111 - 20.10.1946İstanbul LigiFenerbahçe Stadı2 - 2
112 - 01.12.1946Dostluk KupasıFenerbahçe Stadı0 - 1
113 - 22.12.1946İstanbul Kupası Şeref Stadı3 - 1
114 - 02.03.1947İstanbul LigiFenerbahçe Stadı0 - 1
115 - 23.03.1947Milli KümeŞeref Stadı2 - 1
116 - 04.05.1947Milli KümeFenerbahçe Stadı2 - 1
117 - 08.06.1947FB- GS BayramıFenerbahçe Stadı0 - 1
118 - 08.11.1947Matbuat Kupası
NOT: Bu maç, 25'er dakikalık iki devre halinde

oynandı.
Şeref Stadı1 - 0
119 - 21.12.1947İstanbul LigiŞeref Stadı2 - 2
120 - 21.03.1948İstanbul LigiFenerbahçe Stadı3 - 1
121 - 20.06.1948FB- GS Bayramıİnönü Stadı1 - 2
122 - 14.11.1948İstanbul Ligiİnönü Stadı1 - 2
123 - 20.03.1949Özel maçFenerbahçe Stadı1 - 1
124 - 10.04.1949İstanbul Ligiİnönü Stadı0 - 1
125 - 24.04.1949Basın Kupasıİnönü Stadı2 - 0
126 - 07.05.1949Basın Kupasıİnönü Stadı0 - 1
127 - 06.11.1949İstanbul Ligiİnönü Stadı1 - 0
128 - 20.11.1949Son Saat Kupasıİnönü Stadı2 - 0
129 - 19.02.1950İstanbul Ligiİnönü Stadı1 - 2
130 - 15.04.1950Milli Kümeİnönü Stadı0 - 0
131 - 23.04.1950Milli Kümeİnönü Stadı0 - 0
132 - 12.11.1950İstanbul Ligiİnönü Stadı1 - 1
133 - 14.01.1951Son Saat Kupasıİnönü Stadı0 - 2
134 - 23.03.1951İstanbul Ligiİnönü Stadı0 - 1
135 - 01.05.1951FB- GS Bayramıİnönü Stadı2 - 4
136 - 21.10.1951Özel maç

NOT: İlk profesyonel maç
İnönü Stadı3 - 3
137 - 09.03.1952İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı1 - 1
138 - 19.05.1952İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı2 - 2
139 - 30.11.1952İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı0 - 0
140 - 22.02.1953İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı1 - 0
141 - 19.04.1953Çanakkale Abide Kupasıİnönü Stadı1 - 3
142 - 06.12.1953İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı1 - 1
143 - 16.08.1954İstanbul Profesyonel Ligi
NOT: Fenerbahçe, Futbol Federasyonu

tarafından hükmen mağlup ilan edildi.
İnönü Stadı0 - 3 (H)
144 - 19.12.1954İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı1 - 3
145 - 13.03.1955İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı2 - 0
146 - 15.05.1955Beşli Turnuvaİnönü Stadı2 - 3
147 - 16.10.1955İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı0 - 0
148 - 24.12.1955Üçlü Turnuvaİnönü Stadı0 - 1
149 - 27.06.1956İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı1 - 1
150 - 01.12.1956Federasyon Kupasıİnönü Stadı2 - 3
151 - 16.12.1956İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı0 - 2
152 - 30.04.1957İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı3 - 0
153 - 08.09.1957İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı0 - 2
154 - 05.01.1958İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı1 - 1
155 - 30.03.1958Mülkiye Kupasıİnönü Stadı1 - 1
156 - 07.06.1958Federasyon KupasıAnkaragücü Stadı3 - 2
157 - 14.06.1958Federasyon Kupasıİnönü Stadı1 - 2
158 - 28.09.1958İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı0 - 0
159 - 18.01.1959İstanbul Profesyonel Ligiİnönü Stadı0 - 0
160 - 10.06.1959Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 1
161 - 14.06.1959Türkiye Ligiİnönü Stadı4 - 0
162 - 17.12.1959Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 0
163 - 24.01.1960Hasan Polatkan KupasıAnkara 19 Mayıs Stadı1 - 2
164 - 13.04.1960Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 2
165 - 03.07.1960Cemal Gürsel Kupasıİnönü Stadı1 - 0
166 - 07.09.1960Özel maç

NOT: İlk gece maçı
Ankara 19 Mayıs Stadı0 - 1
167 - 05.10.1960Özel maçAnkara 19 Mayıs Stadı0 - 0
168 - 18.12.1960Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 5
169 - 25.06.1961Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 2
170 - 30.08.1961Sporcuları Korumaİnönü Stadı2 - 0
171 - 20.09.1961Eski Muharip KupasıAnkara 19 Mayıs Stadı1 - 1
172 - 01.01.1962Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 1
173 - 14.02.1962Doğuya Yardım Kampanyasıİnönü Stadı3 - 2
174 - 24.05.1962Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 0
175 - 24.04.1963Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 0
176 - 19.06.1963Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 1
177 - 29.06.1963Türkiye Kupasıİnönü Stadı1 - 2
178 - 30.06.1963Türkiye Kupasıİnönü Stadı1 - 2
179 - 01.12.1963Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 0
180 - 24.05.1964Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 0
181 - 02.07.1964Atatürk Kupasıİnönü Stadı3 - 1
182 - 19.08.1964TSYD Kupasıİnönü Stadı1 - 1
183 - 03.01.1965Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 1
184 - 21.03.1965Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 1
185 - 27.06.1965Türkiye Kupasıİnönü Stadı0 - 0
186 - 18.08.1965TSYD Kupasıİnönü Stadı1 - 0
187 - 01.09.1965Türkiye Kupasıİnönü Stadı0 - 1
188 - 05.12.1965Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 2
189 - 24.01.1966ASY - Galip Kulaksızoğlu Kupasıİnönü Stadı1 - 0
190 - 27.02.1966Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 0
191 - 04.06.1966Türkiye Kupasıİnönü Stadı0 - 0
192 - 12.06.1966Türkiye Kupasıİnönü Stadı1 - 3
193 - 28.08.1966Spor Toto KupasıAli Sami Yen Stadı1 - 1
194 - 13.11.1966Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı0 - 2
195 - 01.12.1966TSYD Kupasıİnönü Stadı0 - 1
196 - 02.04.1967Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı3 - 1
197 - 23.08.1967TSYD Kupasıİnönü Stadı1 - 2
198 - 08.10.1967Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı2 - 0
199 - 03.03.1968Türkiye Ligiİnönü Stadı3 - 0
200 - 24.08.1968ASY - Galip KupasıAli Sami Yen Stadı0 - 0
201 - 17.11.1968Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı1 - 1
202 - 06.04.1969Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 0
203 - 06.06.1969Türkiye Kupasıİnönü Stadı1 - 2
204 - 23.08.1969Metin Jübileİnönü Stadı1 - 1
205 - 03.09.1969TSYD Kupasıİnönü Stadı0 - 0
206 - 07.12.1969Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı0 - 1
207 - 26.04.1970Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 0
208 - 16.08.1970Spor Toto KupasıAli Sami Yen Stadı1 - 1
209 - 26.08.1970TSYD KupasıAli Sami Yen Stadı0 - 3
210 - 29.11.1970Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı1 - 1
211 - 02.05.1971Türkiye Ligiİnönü Stadı2 - 1
212 - 11.08.1971TSYD Kupasıİnönü Stadı0 - 1
213 - 10.10.1971Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı0 - 1
214 - 12.03.1972Türkiye Ligiİnönü Stadı2 - 1
215 - 16.08.1972TSYD KupasıAli Sami Yen Stadı0 - 0
216 - 30.08.1972Zafer Bayramı KupasıAli Sami Yen Stadı1 - 0
217 - 03.12.1972Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 1
218 - 21.01.1973Hasan Tahsin Kupası
NOT: 2. en fazla
seyircili maç, 66.701 seyirci
İzmir Atatürk Stadı2 - 1
219 - 29.04.1973Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 1
220 - 09.06.1973Cumhurbaşkanlığı KupasıAnkara 19 Mayıs Stadı2 - 1
221 - 11.08.1973TSYD Kupasıİnönü Stadı2 - 2
222 - 30.09.1973Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 0
223 - 30.10.197350. Yıl KupasıAnkara 19 Mayıs Stadı0 - 0 (Pen: 3 - 4)
224 - 03.03.1974Türkiye Ligiİnönü Stadı2 - 1
225 - 20.03.1974Türkiye Kupasıİnönü Stadı0 - 0
226 - 17.04.1974Türkiye Kupasıİnönü Stadı3 - 0
227 - 28.07.1974Hava Deniz Kuvvetleri Kupasıİnönü Stadı1 - 0
228 - 03.08.1974TSYD Kupasıİnönü Stadı2 - 1
229 - 27.10.1974Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 0
230 - 23.03.1975Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 0
231 - 09.08.1975TSYD Kupasıİnönü Stadı3 - 1
232 - 27.08.1975Muzaffer Jübileİnönü Stadı4 - 3
233 - 14.12.1975Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 3
234 - 09.05.1976Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 1
235 - 16.08.1976Özel maçİnönü Stadı2 - 1
236 - 27.08.1976Yasin Jübileİnönü Stadı2 - 1
237 - 14.11.1976Dörtlü Turnuvaİnönü Stadı4 - 2
238 - 12.12.1976Deprem KupasıAnkara 19 Mayıs Stadı6 - 1
239 - 09.01.1977Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 0
240 - 20.03.1977Türkiye Ligiİnönü Stadı2 - 2
241 - 14.08.1977TSYD Kupasıİnönü Stadı2 - 1
242 - 02.10.1977Türkiye Ligiİnönü Stadı2 - 0
243 - 19.03.1978Türkiye Ligiİnönü Stadı2 - 2
244 - 09.08.1978TSYD Kupasıİnönü Stadı1 - 0
245 - 23.10.1978Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 1
246 - 15.04.1979Türkiye Ligiİnönü Stadı2 - 0
247 - 17.08.1979TSYD Kupasıİnönü Stadı1 - 0
248 - 25.11.1979Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 1
249 - 19.01.1980Bülent Ünder Jübileİnönü Stadı1 - 3
250 - 04.05.1980Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 0
251 - 01.06.1980Başbakanlık KupasıAnkara 19 Mayıs Stadı1 - 0 (Uz.)
252 - 03.08.1980Vatan KupasıOffenbach (Almanya)3 - 2
253 - 16.08.1980TSYD Kupasıİnönü Stadı5 - 0
254 - 28.12.1980Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 1
255 - 25.01.1981Barış Kupasıİnönü Stadı1 - 1
256 - 22.02.1981Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 1
257 - 12.08.1981TSYD Kupasıİnönü Stadı2 - 2
258 - 18.10.1981Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 0
259 - 14.02.1982Donanma Kupasıİnönü Stadı0 - 0 (Pen: 4 - 1)
260 - 03.04.1982Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 0
261 - 07.04.1982Türkiye Kupasıİnönü Stadı0 - 2
262 - 14.04.1982Türkiye Kupasıİnönü Stadı2 - 2
263 - 20.06.1982Polis Vakfı Kupasıİnönü Stadı2 - 2 (Pen: 3 - 4)
264 - 22.08.1982TSYD Kupasıİnönü Stadı2 - 1
265 - 26.12.1982Türkiye LigiFenerbahçe Stadı1 - 0
266 - 06.02.1983Donanma Kupasıİnönü Stadı1 - 1
267 - 05.06.1983Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı4 - 4
268 - 13.08.1983TSYD KupasıFenerbahçe Stadı1 - 1
269 - 02.11.1983Türkiye LigiFenerbahçe Stadı1 - 2
270 - 22.01.1984Donanma KupasıFenerbahçe Stadı1 - 1
271 - 08.04.1984Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı1 - 1
272 - 19.08.1984TSYD Kupasıİnönü Stadı0 - 0
273 - 30.09.1984Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 1
274 - 12.01.1985Donanma KupasıFenerbahçe Stadı2 - 1
275 - 06.02.1985Türkiye KupasıFenerbahçe Stadı1 - 2
276 - 28.02.1985Türkiye Kupasıİnönü Stadı0 - 1
277 - 03.03.1985Türkiye LigiFenerbahçe Stadı2 - 2
278 - 12.06.1985Cumhurbaşkanlığı KupasıAnkara 19 Mayıs Stadı1 - 1 (Pen: 4 - 2)
279 - 17.08.1985TSYD KupasıFenerbahçe Stadı2 - 0
280 - 06.10.1985Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 1
281 - 18.01.1986Donanma Kupasıİnönü Stadı2 - 2
282 - 01.03.1986Türkiye Ligiİnönü Stadı0 - 0
283 - 13.08.1986TSYD KupasıAli Sami Yen Stadı2 - 2
284 - 21.09.1986Türkiye LigiFenerbahçe Stadı1 - 2
285 - 22.02.1987Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı1 - 0
286 - 08.08.1987TSYD KupasıFenerbahçe Stadı2 - 3
287 - 25.10.1987Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı1 - 1
288 - 19.03.1988Türkiye LigiFenerbahçe Stadı1 - 2
289 - 13.08.1988TSYD KupasıAli Sami Yen Stadı0 - 1
290 - 24.09.1988Türkiye LigiFenerbahçe Stadı1 - 0
291 - 22.03.1989Türkiye KupasıFenerbahçe Stadı2 - 2
292 - 03.05.1989Türkiye KupasıAli Sami Yen Stadı4 - 3
293 - 17.05.1989Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı1 - 1
294 - 16.08.1989TSYD KupasıAli Sami Yen Stadı0 - 1
295 - 20.08.1989Başbakanlık KupasıAnkara 19 Mayıs Stadı3 - 2 (Uz.)
296 - 16.12.1989Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı0 - 1
297 - 15.04.1990Türkiye LigiFenerbahçe Stadı5 - 1
298 - 04.08.1990Özel maçKöln (Almanya)0 - 2
299 - 11.08.1990TSYD KupasıFenerbahçe Stadı5 - 2
300 - 01.12.1990Türkiye Ligiİnönü Stadı1 - 2
301 - 04.05.1991Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı1 - 4
302 - 18.08.1991TSYD Kupasıİnönü Stadı1 - 2
303 - 05.10.1991Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı2 - 0
304 - 22.04.1992Türkiye LigiFenerbahçe Stadı5 - 2
305 - 16.08.1992TSYD Kupasıİnönü Stadı2 - 3
306 - 08.11.1992Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı1 - 0
307 - 11.04.1993Türkiye LigiFenerbahçe Stadı1 - 4
308 - 21.08.1993TSYD KupasıFenerbahçe Stadı2 - 2
309 - 03.10.1993Türkiye LigiFenerbahçe Stadı2 - 0
310 - 12.03.1994Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı1 - 2
311 - 03.08.1994TSYD KupasıFenerbahçe Stadı4 - 3
312 - 15.10.1994Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı1 - 1
313 - 08.02.1995Türkiye KupasıFenerbahçe Stadı1 - 1
314 - 22.02.1995Türkiye KupasıAli Sami Yen Stadı1 -1 (Pen: 6 - 7)
315 - 19.03.1995Türkiye LigiFenerbahçe Stadı3 - 0
316 - 22.04.1995Mehmetçik KupasıFenerbahçe Stadı1 - 1
317 - 25.05.1995Başbakanlık KupasıAnkara 19 Mayıs Stadı1 - 1 (Pen: 2 - 3)
318 - 02.08.1995TSYD KupasıFenerbahçe Stadı3 - 1
319 - 22.10.1995Türkiye LigiFenerbahçe Stadı3 - 1
320 - 22.03.1996Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı0 - 2
321 - 11.04.1996Türkiye KupasıAli Sami Yen Stadı0 - 1
322 - 25.04.1996Türkiye KupasıFenerbahçe Stadı1 - 1 (Uz.)
323 - 17.07.1996Gurbet KupasıFrankfurt (Almanya)0 - 0
324 - 24.07.1996TSYD Kupasıİnönü Stadı2 - 0
325 - 08.09.1996Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı4 - 0
326 - 09.02.1997Türkiye LigiFenerbahçe Stadı3 - 2
327 - 12.03.1997Cumhurbaşkanlığı KupasıAnkara 19 Mayıs Stadı0 - 3
328 - 20.07.1997TSYD KupasıAli Sami Yen Stadı 2 - 4
329 - 05.09.1997Türkiye LigiFenerbahçe Stadı3 - 1
330 - 15.02.1998Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı2 - 2
331 - 26.07.1998TSYD KupasıFenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı1 - 4
332 - 20.09.1998Türkiye LigiFenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı2 - 2
333 - 07.03.1999Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı0 - 2
334 - 24.07.1999TSYD KupasıFenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı
1 - 1
335 - 22.12.1999Türkiye LigiFenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı
1 - 2
336 - 26.03.2000Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı
1 - 0
337 - 26.11.2000Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı
0 - 0
338 - 07.02.2001Türkiye KupasıFenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı
4 - 4 (Pen: 3 - 2)
339 - 06.05.2001Türkiye Ligi
NOT: Yeni Lise Açık
açılış maçı
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı
2 - 1
340 - 22.09.2001Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı
0 - 2
341 - 16.02.2002Türkiye Ligi
NOT: Yeni Maraton açılış maçı, 52.000 seyirci,

Galatasaray 4 oyuncusu kırmızı kart görünce

maçı 7 kişi tamamladı.
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı
1 - 0
342 - 06.11.2002Türkiye Ligi
NOT: Fenerbahçe 57.dakikada 10 kişi kaldıktan

sonra 3 gol atmıştır. Ardından 84.dakikada

Galatasaray da 10 kişi kalınca 6. golü attı.
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı
6 - 0
343 - 08.03.2003Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı
0 - 2
344 - 21.09.2003Türkiye Ligi

NOT: En fazla seyircili maç, 70.125 seyirci
Atatürk Olimpiyat Stadı
2 - 2
345 - 29.02.2004Türkiye LigiFenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı
2 - 1
346 - 12.12.2004Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı
0 - 1
347 - 11.05.2005Türkiye KupasıAtatürk Olimpiyat Stadı
1 - 5
348 - 22.05.2005Türkiye LigiFenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı
1 - 0
349 - 27.11.2005Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı
1 - 0
350 - 08.03.2006Fortis Türkiye KupasıFenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı2 - 1
351 - 22.03.2006Fortis Türkiye KupasıAli Sami Yen Stadı2 - 3
352 - 22.04.2006Türkiye Ligi

NOT: Stat ilk defa tam kapasite doldu, 52.500 seyirci
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı4 - 0
353 - 03.12.2006Türkiye LigiFenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı2 - 1
354 - 19.05.2007Türkiye LigiAli Sami Yen Stadı
2 - 1

















































































































































































354 MAÇIN BİLANÇOSU

MAÇIN TÜRÜ

O

FB

B

GS

FB GOL

GS GOL

Türkiye Ligi98 39 31 28126 99
Türkiye Kupası23 3
9 11
2839
Federasyon Kupası3 1 0 2 6 7
Cumhurbaşkanlığı Kupası3 1 1 1 3 5
Başbakanlık Kupası3 2 1 0 5 3
TSYD Kupası34 13 10 11 53 46
Atatürk Kupası1 1 0 0 3 1
Milli Küme18 8 7 3 26 20
İstanbul Ligleri81 33 24 24 127 104
İstanbul Kupası4 2 1 1 6 6
İstanbul Şildi3 2 0 1 5 3
Spor Toto Kupası2 0 2 0 2 2
Donanma Kupası5 1 4 0 6 5
Özel kupa48 20 13 15 63 58
Özel maç28 8 6 14 39 52
Toplam Resmi maç278 106
90 82
396 340
Toplam Özel maç76 28 19 29 102 110
Toplam maç
354

134
109
111

498

450





























OYNANDIĞI YER (Tüm maçlar)

O

FB

B

GS

FB GOL

GS GOL

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu (1931-2006)78372219148108
Ali Sami Yen Stadı (1966-2007)431115174555




















OYNANDIĞI YER (Lig maçları)

O

FB

B

GS

FB GOL

GS GOL

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu (1982-2006)2316255326






Tamer
Bağlan Kaynaklı İstatistikler ve Tarihi Gerçekler




FENERBAHÇE - GALATASARAY
maçları, 12 değişik statta oynandı


İNÖNÜ : 130 maç -
FENERBAHÇE : 106 maç -
ALİ SAMİ YEN : 43 maç -
TAKSİM : 36 maç -

ŞEREF : 20 maç -
ANKARA 19 MAYIS : 12 maç -
ATATÜRK OLİMPİYAT: 2 maç -

İZMİR ATATÜRK
: 1 maç -
ANKARAGÜCÜ : 1 maç -
OFFENBACH : 1 maç -

FRANKFURT: 1 maç -
KÖLN: 1 maç


* Union Clup ve İttihatspor sahaları da Fenerbahçe stadı olarak alınmıştır.*





En fazla seyirci
: 21.09.2003, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı, Türkiye Ligi (2-2) 70.125 kişi.

Eski
rekor: 21.01.1973, İzmir Atatürk Stadı, Hasan Tahsin Kupası
(2-1) 66.701 kişi.



En az seyirci
: 17.11.1922, Fenerbahçe Stadı, 1922-1923 İstanbul Ligi (3-0) 14 kişi


(Şiddetli yağmur altında yapılan ve hakem Fethi Tahsin Başaran'ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maç)





FENERBAHÇE - GALATASARAY maçlarında,
35 değişik sonuç alındı.





1) 6 - 0 > 1
1) 4 - 4 > 2
1) 0 - 7 > 1

2) 6 - 1 > 2
2) 3 - 3 > 3
2) 0 - 6 > 1

3) 5 - 0 > 1
3) 2 - 2 > 20
3) 1 - 6 > 1

4) 5 - 1 > 2
4) 1 - 1 > 47
4) 0 - 5 > 2
5) 5 - 2 > 2
5) 0 - 0 > 37 5) 1 - 5
> 3

6) 4 - 0 > 9




6) 0 - 4 > 3
7) 4 - 1 > 3




7) 1 - 4 > 5
8) 4 - 2 > 2




8) 2 - 4 > 2
9) 4 - 3 > 3




9) 3 - 4 > 2
10) 3 - 0 > 12


10) 0 - 3
> 6
11) 3 - 1 > 10


11) 1 - 3
> 8
12) 3 - 2 >
12
12) 2 - 3 > 8
13) 2 - 0 > 17


13) 0 - 2
> 15
14) 2 - 1 > 21


14) 1 - 2
> 25
15) 1 - 0 >
37
15) 0 - 1 > 29


15 değişik sonuçlu 134 Fenerbahçe galibiyeti,

5 değişik sonuçlu 109 beraberlik,
15 değişik sonuçlu 111 Galatasaray galibiyeti.




AYLARA GÖRE, FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇLARI:


Aylar
O G B M A
Y


--------- --- --- --- --- --- ---

Ocak 25 9 9 7 29 30

Şubat 26 12 9 5 49
33

Mart 46 17 16 13 58 56 (En çok karşılaştıkları ay)

Nisan 36 14 11 11
51 37

Mayıs 34 12 8 14 44
58

Haziran 30 10 7 13 43 41

Temmuz 9 4 2 3 13 13 (En az karşılaştıkları ay)

Ağustos 44 19 13 12
72 63

Eylül 21 6 8 7 26 21

Ekim 27 11 12 4 38 30

Kasım 25 12
8 5 36 21

Aralık 31 8 6 17
39 47






FENERBAHÇE

GALATASARAY


Uzun dönem
20/11/1949 - 22/05/1951
arası, 11 maç. 17/05/1942 - 01/12/1946 arası, 18 maç

kazanamayanlar

09/05/1976 - 19/01/1980 arası, 14 maç





29/04/1973 - 14/12/1975 arası, 13 maç


Üst üste en çok
30/06/1922 - 02/11/1923 arası, 5 maç.
17/01/1909 - 26/20/1913 arası, 7 maç.

kazananlar
16/08/1976
- 09/01/1977 arası, 5 maç. 01/06/1941 -
17/05/1942 arası, 6 maç.


Berabere kalınmayan

03/03/1916 - 23/01/1925 arası, 21 maç.

dönemler

17/05/1989 - 21/08/1993 arası, 14 maç.


Üst üste beraberlikler

5 ayrı dönemde, 4'er maç.


İlk golleri atanlar

04/01/1914

17/01/1909


Hasan Kamil Sporel

Emin Bülent Serdaroğlu


En çok gol atan oyuncular
Zeki Rıza Sporel (27)

Metin Oktay (19)


Alaaddin Baydar (24)

Hakan Şükür (15)


Lefter Küçükandonyadis
(20)
Tanju Çolak (14 GS, 8 FB için)


Naci Bastoncu (15)

Cemil Gürgen (12)


Cemil Turan (14)

Emin Bülent (12)


Osman Arpacıoğlu (12)

Gökmen Özdenak (10)


Aykut Kocaman (12)


Selçuk Yula (8)




1.Ligde en çok gol atan oyuncular
Aykut Kocaman (8)

Metin Oktay (9)


Tanju Çolak (6)

Hakan Şükür (7)


Elvir Bolic (6)

Ayhan Elmastaşoğlu (5)


Osman Arpacıoğlu (5)

Gökmen Özdenak (4)


Cemil Turan (4)

Erdal Keser (4)


Augustine Okocha (4)

Tanju Çolak (4)




Bir maçta en çok
Zeki Rıza Sporel 19/09/1918 (4-0) 4 gol.
Celal İbrahim 12/02/1911 (7-0) 4 gol.

gol atanlar

Metin Oktay 18/12/1960 (5-0) 4 gol.


En çok oynayanlar

Esat Kaner (49)

Turgay Şeren (54)


Şeref Has
(49)
Cüneyt Tanman (53)

Fikret Arıcan (46)

Nihat Bekdik (44)

Müjdat Yetkiner (46)

Metin Oktay (44)

Zeki Rıza Sporel (45)




Lefter Küçükandonyadis (44)





TAKIMLARINDA


En uzun süre oynayanlar
Fikret Kırcan (1934-1956) 22 Yıl
Turgay Şeren (1949-1967) 18 Yıl


En çok oynayanlar

Müjdat Yetkiner (763 maç)

Turgay Şeren (631 maç)


(Ligde: Bülent Korkmaz 432 maç)


En fazla gol atanlar
Zeki Rıza Sporel (352
maçta 470 gol) Metin
Oktay (491 maçta 545 gol)


(Ligde: Metin Oktay 217 gol)




KATILDIKLARI ORGANİZASYON SAYISI VE ŞAMPİYONLUKLARI




(Avrupa ve Balkan Kupaları hariç)


Resmi
Katılım
Şampiyonluk


Fenerbahçe
246
84

Galatasaray
244
74


Özel
Katılım
Şampiyonluk


Fenerbahçe
70

42

Galatasaray
56

19




BİRLİKTE YER ALDIKLARI ORGANİZASYON SAYILARI VE ŞAMPİYONLUKLARI



Katılım
FB GS

Resmi
223
70 57

Özel
45
20 14

Toplam 268
90 71




Katılım FB GS

1-İstanbul ligleri


43 15 12

2-İstanbul kupası

6
1 2

3-İstanbul Şildi

6
3 1

4-Spor Toto kupası

3
1 -

5-Türkiye Futbol Şampiyonası 17
3 -

6-Milli Küme

9
6 1

7-Atatürk Kupası

1
1 -

8-Donanma kupası

5
4 -

9-Başbakanlık kupası
3
2 1

10-Cumhurbaşkanlığı kupası
3
2 1

11-Federasyon-Türkiye kupası 44
4 13

12-Türkiye 1. Ligi

49 17
16

13-T.S.Y.D kupası

34 11 11

14-Özel kupalar

45 20 14

-----------------------------------------------------------



268 90 71



Önce GALATASARAY, sonra FENERBAHÇE
formasını giyenler:


1-Fuat Hüsnü Kayacan 10-Yılmaz Gündüz 19-Mehmet Oğuz (K) 28-Fatih Akyel

2-Galip Kulaksızoğlu 11-Rasih Minkari 20-Güngör
Tekin 29-Mehmet Yozgatlı

3-Hikmet Topuz 12-Bülent Varol 21-Erdoğan Arıca

4-Dalaklı Hüseyin 13-Refik Osman Top 22-Semih Yuvakuran

5-Hasan Kamil Sporel 14-Ali Soydan 23-Tanju Çolak

6-Rebii Erkal 15-İsmail Kurt 24-Elvir
Bolic

7-Bekir Rafet Teker 16-Kadri Aytaç 25-Sedat Balkanlı

8-İsmet Uluğ 17-Şevki Şenlen 26-Benhur Babaoğlu

9-Suat Subay
18-Engin Verel
27-Saffet Sancaklı


Önce FENERBAHÇE, sonra GALATASARAY
formasını giyenler:


1-Horace Armigate 10-Selçuk Hergül

19-Ahmet Yıldırım

2-Necip Şahin 11-Naci Erdem
(K) 20-Sergen Yalçın


3-Haydar Aşan 12-Ruhi Karaduman 21-Emre Aşık

4-Ekrem Mahmut 13-Raşit Çetiner
22-Elvir Balic

5-Süleyman Tekil 14-Arif Kocabıyık 23-Haim Michael Revivo

6-Orhan Canbolat 15-Erhan Önal 24-Abdullah Ercan

7-Necdet Erdem 16-İlyas Tüfekçi 25-Stjepan Tomas

8-Niyazi Tamakan 17-Hasan Vezir 26-Servet Çetin

9-Hilmi Atakul 18-Selçuk Yula




İSTATİSTİKLER NEDEN ÇELİŞKİLİ


Her Fenerbahçe-Galatasaray mücadelesinin arifesinde
basında doğal olarak ezeli rekabetle ilgili istatistikler yer alıyor. Ne var ki, bu
işe meraklı kişilerin de dikkatini çektiği üzere, bu istatistikler genellikle
birbirini tutmuyor. Bunun ilk nedeni, aşağıda yer alan yarım kalıp sonradan
tamamlanmış veya tekrarlanmış maçların iki ayrı maç gibi listelere alınmasıdır.
İkincisi ise, hiç oynanmamış ya da resmi liglerde oynandığı farz edildiği halde
hiç bir kaynakta tesciline rastlanmayan ve rastlanması da mümkün olmayan
karşılaşmaların oynanmış gibi hesaba katılmasıdır. Aşağıdaki açıklamalarım
dikkate alınır, araştırılır ve bu hatalar düzeltilir ise, cinsine göre
listelediğim Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinin doğruluğu kabul görür ve bu konudaki
çelişkiler de geride kalır.


Çelişkilere neden olan maçlar


1) 20/11/1910 (0-5): Fenerbahçe bu yenilgiyi Galatasaray B
takımına değil, 1910/11 İstanbul Ligi'nde Rum Progres takımına karşı almıştır.

Galatasaray Spor Kulübü arşivi ve Futbol Federasyonu belgelerinde de
görülebileceği üzere, o sezon Fenerbahçe'nin ilk kez katıldığı İstanbul Ligi
maçları tek devreli lig usulüyle oynanmıştır. Galatasaray Struglles'i 5-1,
Moda'yı 2-0, Fenerbahçe'yi 3-0, Kadıköy ve Elpis'i ise sahaya
çıkmadıklarından dolayı 3-0 hükmen yenerek 10 puanla şampiyon olmuştur.
Fenerbahçe ise Kadıköy'e 1-3, Moda ve Sturuglles'e 1-2 yenilmiş, Elpis ile
1-1 berabere kalmıştır. Araştırılır ise, İstanbul Futbol Ligi başkanı Ali
Sami Yen imzalı, 29 Nisan 1911 tarihli puan cetvelinde de bu açıkça
görülebilir.

Galatasaray Lisesi öğrencilerinin kurduğu çoğunluğunu Rumların oluşturduğu
Progress takımına karşı alınan yenilgi zaten özel maçtır. Galatasaray
kurulurken 'Victory', 'Aduce' ve 'Progress' adlarını önerenler, bunlar kabul
olmayınca bu kuruluşta yer almamış, daha sonra çok kısa bir süre faaliyette
bulunan Progress takımını oluşturmuşlardır.


2) 29/10/1915 (2-1) ve 03/03/1916 (0-1) olarak bazı listelere
alınan maçlar, son tarihle ve 2-2 olarak tescillidir. İlk maç 65. dakikada yarım
kalınca, maçın kalan 25 dakikası 03/03/1916 tarihinde oynanmış, Galatasaray bu
sürede bir gol daha atmış ve maç berabere sonuçlanıp tescil edilmiştir. ( 2 - 2 )
1915/16 Cuma Ligi


3) 30/06/1933 (2-0): Yine bazı listelere giren bu maç,
Fenerbahçeli taraftarların aşırı tezahüratları nedeni ile 29.dakikada yarıda
kalmış, 21/09/1934 tarihinde tekrarlanmış, maçı ve iki puanı Galatasaray
kazanmıştır. ( 0 - 1 ) 1933 İstanbul Şildi.


4) 23/02/1934 (0-0): Bu maç 60. dakikada yarım kalmış,
11/05/1934 tarihinde yeniden oynanmış ve Fenerbahçe-Galatasaray arasındaki 1933/34
İstanbul Ligi'nin ikinci devre maçı olarak tescil edilmiştir. ( 0 - 0 ) 1933/34
İstanbul Ligi.


5) - 6) 24/04/1938 (0-3 Hükmen) ve 08/05/1938 (0-3
Hükmen): Fenerbahçe önce kendi sahasında maç yapma isteğinin reddedilmesi, sonra da
deplasman harcırahındaki anlaşmazlık nedeniyle, ilk altı maçtan dördüne
çıkmayınca (sonuncusu 10/04/1938) Milli Küme'den ihraç edilmiş, ligdeki takımlarla
özel maç yapması dahi yasaklanmıştır.1938 Milli Küme maçları, 7 takım arasında
iki devreli oynanarak (takım başı 12 maç) tescil edilmiştir. Ligden çekilmeyip,
Federasyon tarafından ihraç edilen bir takım için, hükmen yenilgi zaten söz konusu
değildir. Bu bilgiler, Futbol Federasyonu arşivinde mevcuttur.


7) 13/12/1942 (2-2): Vatan Gazetesi tarafından organize edilen
bu özel kupa maçı 67. dakikada yarım kalmış ve 02/01/1943 tarihinde yeniden
oynanmıştır. Bu kupanın üç maç sonunda sahibini bulduğu doğrudur. Ancak, ilki
yarım kalan 2-2'lik değil, 30/10/1940 tarihindeki 3-3'lük sonuçtur. Üçüncüsü
01/12/1946'da oynanmış ve 1-0 kazanan Galatasaray sonunda kupanın sahibi olmuştur. (
1 - 1 ) Dostluk Kupası

8) 19/04/1953 (1-3): (Çanakkale Abide Kupası Maçı)
Maçların tek devreli lig usulüyle yapılması, yalnız bir lisanssız futbolcu
oynatılması, kaleci dışında 2 oyuncu değiştirilebilinmesi, averaj usulünün
uygulanmaması, her maç hasılatının % 40'ının abideye, bakiyesinin oynayan 2
kulübe bırakılması, birinci çıkacak kulübe Abide maketinin armağan edilmesi
ve adının da, (ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ KUPASI) olması.

İlk hafta Beşiktaş Galatasaray'ı 2-1, 29 Mart ta Fenerbahçe Vefa'yı 1-0, 5
Nisan Galatasaray Vefa'yı 4-1, 12 Nisan da Vefa Beşiktaş'ı 3-2 yendiler.
Fenerbahçe-Vefa maçından bir gün önce, 28 Mart ta Havagücü'nden Naci Erdem'le
gizlice, 2 bin lira transfer ücreti karşılığı, 4 yıllık anlaşma imzalayan ve
maçtan yarım saat önce de tribündeki, yine Havagüçlü ve Milli Basri
Dirimli'yi soyunma odasına getirip 5 bin liraya transfere razı edip Kulübe
alan Rüştü Dağlaroğlu, protokol gereği yalnız bir lisanssız futbolcu
oynatmak mecburiyeti karşısında, Vefa Kulübü'nden, 2 oyuncu tecrübe etmek
hususunda yazılı muvafakatname alıp, bunu 9 lisansla beraber, maçın hakemi
Faik Gökay'a vermiştir.

Beş-on dakika sonra Ordu takımının bu 2 yıldız elamanının Sarı-Lacivert
forma ve Fenerbahçe takımıyla sahaya çıkmaları çok büyük sürpriz olmuş ve
İnönü Stadı yerinden oynamıştır. Oysa, Basri 3 ay önce yine bu statta
Ethnikos Yunan takımına karşı Beşiktaş defansında yer almış, Naci de yine
Beşiktaş'ın bir İzmir deplasmanına katılmıştı.

Fenerbahçe'nin 31 Mart 1953 de 2. kez Atina'ya gitmesi, Abide Kupasındaki
maçlarının, kısa bir süre için ertelenmesine neden oldu. Zaten, maç
günlerinin tesbiti sırasında bu seyahat gözönüne alınmıştı. Bu nedenle,
Kupanın sahibini, Fenerbahçe'nin Galatasaray ve Beşiktaş'la yapacağı 2 maçın
sonuçları belli edecekti.

Atina dönüşü, Galatasaray maçı için 19 Nisan 1953 de sahaya çıkılırken
yaratılan bir anlaşmazlık maçın oynanmamasını ve Galatasaray aleyhine hükmen
yenilgi ile sonuçlanmasını doğurdu. Galatasaray Genel Kaptanı Kadri Dağ,
Fenerbahçe'nin Vefa'ya karşı 2 lisanssız futbolcu oynattığını ileri sürüyor,
kendisinin de aynı şekilde davranmak hakkına sahip olduğunu iddia ediyordu.
Oysa, Fenerbahçe takımı Atina'da iken, Galatasaray Kulübü'nün Abide Tertip
Komitesine getirdiği bu konuda itiraz, Fenerbahçe temsilcisinin gıyabında
sonuca bağlanmış ve Sarı-Lacivertli Kulübün Vefa'dan yazılı onay aldığı
göz önüne alınıp, Galatasaray'ın, Fenerbahçe takımının hükmen yenik sayılması
isteği reddedilmişti. Ayrıca, bundan böyle, rakip kulüpten muvafakat alınsa
bile, birden fazla lisanssız futbolcu oynatılmaması, yeniden ve kesinlikle
kararlaştırılmış ve bu hususun maçlardan önce, yazı ile hakemlere
bildirilmesi de ön görülüp, bu ek karar, Galatasaray, Beşiktaş ve Vefa
kulüpleri temsilcilerine imzalanmıştı. Bu nedenle, maçın hakemi Faik Gökay
Galatasaray Başkaptanını uyarıyor ve bir lisans daha istiyordu.
Galatasaray Başkaptanı'nın Kulübü tarafından da imzalanan bu karara
uymamakta direnmesi ve sadece 9 lisans vermesi karşısında, hakem maçı
oynatmamış ve durumu raporuna yazmıştır. Oysa, Fenerbahçe, bu maça 11 i de
lisanslı güçsüz bir takımla çıkmak zorunda bulunuyordu.

İtiraz hakkı saklı kalmak şartıyla, hükmen yenilgiyi kabul ettiğine dair,
Galatasaray Başkaptanının ayrıca bir vesika imzalamasından sonra, stadı
dolduran seyirciyi tatmin için ve müsabakanın özel nitelikte olduğunun
hoparlörle ilanından sonra, 2 lisanssız futbolcu oynattığı özel maçı
Galatasaray 3-1 kazandı.

Abide maçları Tertip Komitesi, 20 Nisan toplantısında, Galatasaray'ın bir
gün önceki tutumunu incelemiş ve hükmen yenilgisine karar almıştır.
Buna karşı, Sarı-Kırmızılı kulüp, Federasyona şikayetten başka, mahkeme
kararıyla kupaya haciz koydurmaya kalktı. Galatasaraylı spor yazarları da
basında feryatlara başladılar. Sonucu belirleyecek karşılaşma olan 26
Nisandaki Fenerbahçe-Beşiktaş maçından sonra Kupanın Sarı-Lacivertli Kulübe
verilmesi ihtimalini önlemek için de, (DAVA SONUNA KADAR KUPANIN
FEDERASYONCA MUHAFAZASI) yolundaki Noter Tebligatı havayı iyice
elektriklendirdi.

Fenerbahçe-Beşiktaş maçı günü, Ordu Temsil Bürosu ile Futbol Federasyonu'nun
bu başvuruyu gözönüne alma yoluna gitmeleri karşısında, ya kupanın sahaya
getirilip, her zamanki gibi, masaya konması, aksi halde, maçın
oynanmayacağının Federasyona kesin olarak bildirilmesi üzerine, muhteşem
Abide maketi, son dakikada sahaya getirilip masaya konmuş ve ancak bundan
sonra, Dr.Tarık Özerengin idaresindeki maça başlanmıştır.


Yukarıda da açıkça belli olduğu üzere maçtan önce turnuva için
Galatasaray'ın yenik sayılacağı belirtilmiş ancak, stadın dolu olması
nedeniyle özel bir karşılaşma yapılacağı maçtan önce de anons edilmiş ve bu
özel maçı Galatasaray 3-1 kazanmıştır... Ayrıca, Fenerbahçe de açıkça
katakulli yaparak Vefa'ya karşı iki lisanssız oyuncu oynatmış.

Recent Comments | Recent Posts


Design by : Ayrıntılı Ödev
bottom

Web Stats