Flash'a Video Aktarmak
FLA dosyasına ses aktarmayı öğrendiğinize göre, br adım daha ilerleyerek FLA dosyasına video eklemenin zamanı geldi. Flash Basic 8, video dosyaları ithal etmenizi ve gömmenizi, aynı zamanda dosyayı alırken videoyu çok basit şekilde düzenlemenizi de mümkün kılar. Tek video dosyasını küçük klipler halinde düzenleyebilir ya da bütün dosyayı düzenlemeden alabilirsiniz. Her iki durumda da videonun sıkıştırma (ya da ihraç) ayarları üzerinde ciddi bir kontrol imkânına sahipsiniz.
Video ithal etmeden önce dikkat etmek gereken diğer bir önemli nokta da, ithal işlemi öncesinde ya da sırasında düzenleme ve sıkıştırma işlemleri üzerinde sahip olunduğunuz kontrol imkânıdır. Daha fazla kontrol imkânı, genellikle daha iyi sıkıştırma elde etmek ve bu arada dosya boyunu kabul edebilir bir kalite düzeyiyle dengelemek anlamına gelir. Sıkıştırma üzerinde yeterli düzeyde kontrol sahibi olsanız bile (iyi bir codec'le birlikte), videonun dosya boyutu yine büyük kalabilir (her karede bulunan veri miktarından dolayı). Videolarınızı düzenlemeye ya da sıkıştırmaya başlamadan önce aşagıdak noktalara dikkat edin.
Videonuzu kırpın: Görüntünün başındaki ve sonundaki boş alanların dosya boyutunu büyüttüğünü aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle, Video Import Wizard iletişim kutusunu kullanırken (sonraki uygulamalarda kullanacaksınız) Flash'ın düzenleme özellikleriyle videonun başındaki ve sonundaki fazlalık bölümleri sildiğinizden emin olun (eğer ithal etmeden önce silmediyseniz).
Yaptığınız ayarları test edin: Eğer dosya boyu çok önemliyse, farklı ithal ayarlarını ve kalite seviyelerini kullanmayı denemelisiniz. Bütün video görüntüleri birbirinden farklıdır ve dolayısıyla bunların sıkıştırılması ve açılması da farklıdır. Bu da videodaki renkler, hareketler ve efektler gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Videonuz ithal ettiğinizde görüntüsü iyiyse, ayarları değiştirerek orjinal dosyayı biraz daha sıkıştırmayı deneyin (örneğin daha düşük bir kalite ayarı ya da daha az anahtar kare kullanarak). Yine iyi bir video görüntüsü ve bunun yanında daha düşük bir dosya boyutu elde edebilisiniz.
Mümkünse Geçiş efektlerini, gürültüleri ve hareketleri sınırlı tutun: Geçiş (fading) efektleri, hem yavaşça belirme (fade-in), hem de yavaşça kaybolma (fade-out) efektlerini, ayrıca bir video klibinden başka bir video klibine geçerken kullanılan geçiş efektlerini (buna cross- fading denir ve videonuzu başka bir programda düzenlediyseniz bunu kullanabilirsiniz) kapsar. Gürültü (noise), görüntülerinizin fazla aydınlatılmaması durumunda her karede karşınıza çıkabilen lekelere verilen isimdir. Hareketli görüntülerde de (rüzgarda sallanan agaçlar gibi) benzer şekilde, hareket eden birçok piksel bulunur. Bütün bu faktörler genellikle görüntünün dosya boyunun büyümesine sebep olur. Aynı kamerayla çekilmiş, kare boyutları ve uzunluk açısından aynı iki video klibibnin dosya boyutu bu faktörlere bağlı olarak farklı olabilir. Ayrıca görüntünün sıkıştırılmasında da zorluklar yaşanır. Bu durumda genellikle daha fazla anahtar kare eklemeniz ve daha yüksek bir kalite ayarı kullanmanız gerekir.
Görüntülerdeki geçiş efektlerini ve hareketleri ortadan kaldıramıyorsanız ya da gürültü miktarını azaltamıyorsanız, klibi sıkıştırırken daha fazla video anahtar karesi eklemeyi unutmayın (daha sonra sıkıştırma ayarlarını yaparken anahtar karelerle ilgili de bir ayar göreceksiniz). Ne kadar fazla anahtar kare eklerseniz, videonuz o kadar iyi görünür. Bununla birlikte, sıkıştırıldıktan sonra klibin dosya boyunun da büyük olacağını unutmayın.
Sıkıştırılmış bir videoyu tekrar sıkıştırmayın. Bir videoyu her (tekrar) sıkıştırışınızda daha fazla kalıntı (artifact) oluşur ve kalite düşer. Klıntı oluşması, videoda blokların ve piksellerin belirginleşmesi anlamına gelir; bu da kötü ve kalitesiz bir görüntü oluşturur. Orijinal görüntünüz zaten sıkıştırılmış olduğu için muhtemelen blok şeklinde kalıntılar içerir. İkinci sıkıştırmada blok şeklindeki artıkların sayısı artar ve kalite seviye düşer. Video dosyalarını her zaman en düşük oranda sıkıştırmaya çalışın.
İpucu: Bir Timeline üzerinde bir videoyla çalışıyorsanız, bunun Flash'taki Timeline'dan farklı olduğunu unutmayın. Doğrudan flash'a aktarılan normal bir videonun üzerinde çalışıyorsanız, videonun kendisine kod ya da anahtar kare ekleyemezsiniz. Ama videoyu bir movie clip'e ekleyebilir ve buna ActionScript kodu ekleyebilirsiniz.
Şimdiki uygulama için dışarıdan Tech Bookstore sitesinin tur sayfası için kullanacağınız bir videoyu aktaracaksınız. Bu uygulamadan sonra birkaç video daha eklemeniz gerekecek. Bu nedenle daha sonra bu uygulamaya tekrar dönmeniz gerekecek (tabi eğer bütün adımları hatırlamazsanız).
1.video.fla adında yeni bir dosya oluşturun ve bunu sabit diskinizdeki TechBookstore klasörüne kaydedin. Stage büyüklüğünü 320x179 olarak değiştirin.
2.Kitabın CD-ROM'undaki lesson07/assets klasöründe yer alan click.wav dosyasını bulun ve bu ses dosyasını sabit diskinizde herhangi bir yere kaydedin.
Videoları Flash'a gömecek ve sonra yayınlayacaksınız. Sonraki derslerden birinde,oluşturduğunuz SWF dosyalarını dinamik olarak yükleyeceksiniz; bu yüzden Stage büyüklüğünün ve videonun boyutlarının birbirini tutmasını istiyoruz. İthal edeceğiniz Mov dosyalarının genişlik ve yükseklik değerleri sırasıyla 320 ve 179.
Dışarıdan video alabilmek için Mac'te QuickTime'ın 4 ya da daha yeni sürümünün, PC'de DirectX 7 ya da daha yeni sürümünün kurulu olması gerekir. video1.mov dosyasını seçin ve sabit diskinize kopyalayın.
Not: Bu video dosyasında herhangi bir ses bulunmamaktadır. Bununla ilgili bir uyarı görebilirsiniz. Video dosyalarıyla birlikte, daha önce ithal edilen sesi kullanacaksınız. Dışarıdan ses içeren bir video ithal ettiyseniz, düzenleme ortamında belgenizin üzerinde çalışırken bu sesi duymazsınız. Bu sesi, sadece belgenizi test ederken ya da SWF dosyasını yayınladığınızda duyabilirsiniz.
Properties denetçisini kullanarak video.fla dosyasının fps değerini 15 olarak değiştirin.
3.File > Import >Import Video komutunu seçin ve sabit diskinizdeki video1.mov dosyasını bulun.
Import Video iletişim kutusunu açtığınızda Select Video Bölümüyle karşılaşacaksınız.
Select Video bölümünü kullanarak bilgisayarınızda mevcut olan bir video dosyasını ithal edebilir ya da bir Web sunucusuna yüklenmiş bir video dosyasını işaret edebilirsiniz. Bu iletişim kutusu bir tür sihirbaz uygulamasıdır ve siz br ithal seçeneğini belirledikten sonra her noktada videoyu nasıl kullanmak istediğinizle ilgili olarak farklı adımlar ve farklı seçenekler sunar. Aslında videoyu fiziksel olarak belgenin Timeline'ına aktaracaksınız ve buda dosyayı asıl SWF dosyasına gömecektir.
Not: Derslerde sadece Flash 8 Basic incelendiği için FLV formatı ele alınmamıştır. Flash 8 Professional'da, özel olarak FLV video formatıyla çalışmak üzere tasarlanan birçok bileşen bulunmaktadır.
Import Video iletişim kutusundaki Choose (Seç) düğmesine tıklayın, Import Video iletişim kutusunu kullanarak sabit diskinizdeki video1.mov dosyasını seçin ve ardından Open (Aç) düğmesine tıklayın. Bir sonraki seçeneğe geçmek için Continue düğmesine tıklayın.
4.Video dosyasını Flash belgesine gömme seçeneğini işaretleyin ve ardından Continue düğmesine tıklayın.
Videoyu nasıl alacağınızı seçtikten sonra Deployment bölümüne geçerseniz. Bu bölümde video dosyasını nasıl sunacağınızı belirlersiniz.
Videoyu gömmek, aşamalı olarak indirmek, akıtmak ve ihraç edeceğiniz SWF dosyasına bağlamak arasında seçim yapabilirsiniz. Eğer dosyayı gömerseniz, ActionScript kullanarak videoyu düzenleyebilir ve kontrol edebilir ya da videoyu kontrol etmek için düğmeler ekleyebilirsiniz. İşinizi bitirdikten sonra Continue düğmesine tıklayın.
Not: FLV dosyalarını SWF dosyanız çalışırken Flash'a dinamik olarak da
yükleyebilirsiniz. Bu durumda dosyayı SWF dosyasına gömmeniz gerekmez. Bunun yerine,dosyayı belirli bir olay gerçekleştiğinde (ziyaretçinin belirli bir düğmeye tıklaması gibi) SWF dosyasına yüklemek için ActionScript kullanabilirsiniz. Daha sonra video dosyasını yüklemek için ActionScript ya da diğer kontrol araçlarını kullanabilirsiniz.
5.Embed the Entire Video (Tüm Videoyu Göm) radyo düğmesini işaretleyin ve ardından Next düğmesine tıklayın.
Deployment bölümünden sonra Embedding (Gömme) bölümü gelir. Bu bölümde gömülü videonuzun Flash 8 belgesinde nasıl değerlendirileceğini belirlersiniz. Gömülü videonun bir movie clip sembolü olarak ya da grafik sembol olarak değerlendirilmesi veya gömülü video olarak bırakılması arasında tercih yapabilirsiniz. Ayrıca varsayılan durumda videonun bir örneğini Stage'e yerleştirmeyi de tercih edebilirsiniz. Eğer bu seçeneğin işaretini kaldırırsanız, videonun belgede yerleştirileceği konum konusunda daha seçici olmanızı tavsiye ederiz.
Bu aşamada doğrudan tüm videonun sıkıştırılması ve ithal edilmesi işlemine geçebilir ya da önce videoyu düzenleyebilirsiniz. Videoyu düzenlemek büyük bir videodan küçük video klipler elde etmenizi sağlar ve bu çok kullanışlı bir özelliktir. Yani videonun tamamını ithal etmeniz gerekmez ve görüntünün ihtiyaç duymadığınız kısımlarını atarak dosya boyundan tasarruf edebilirsiniz.
İpucu: Çoğu durumda videoyu Flash'a almadan önce uygun bir video düzenleme programıyla düzenlemek daha hassas çalışma imkanı sağlar, çünkü Flash'taki video düzenleme işlemi, videonun küçük parçalara ayrılması şeklindedir. Bu seçeneğe her zaman sahip olamayacağnızı da unutmayın, dolayısıyla bahsettiğimiz bu özelliği bu derslerde kullanmıyacak olsanız bile aklınızdan çıkarmayın.
Bir sonraki uygulamada Flash 8 Basic'in kodlama ayarlarını göreceksiniz. Bu ayarlar, ithal edilirken videonun dosya boyunu ve kalitesini kontrol eder. Sihirbazı kapatmayın, çünkü henüz onunla işimiz bitmedi.
0 yorum:
Yorum Gönder