Videonun Kodlanması
Videolarınızı Flash belgelerine aktarırken videonun sıkıştırılmasıyla (ya da kodlanmasıyla) ilgili belirli şeyleri kontrol edebilirsiniz. Flash, Sorenson Sqqueeze (bu yazılım Spark Pro codec'ini kullanır ve video sıkıştırmak için müthiş bir araçtır) gibi yazılımların sağlayabildiği bütün kontrol seçeneklerini içermez. Flash'ta Spark codec'ini kullanılır (temel sürüm) ve Flash 8 Player için video ihraç ederken On2 VP6'yı (varsayılan seçenektir) kullanılabilir. Codec On2 Technologies tarafından üretilir ve alfa kanalı desteği sunmak gibi bir avantaja sahiptir.
İpucu: Renkli, düz alanların sıkıştırılması çok daha zordur. Bir videoyu kodlarken piksel blokları halinde görüntülenecek ilk alan bunlardır, çünkü bu alanları sıkıştırmak zordur. Daha fazla anahtar kare ekleyerek ve Quality seçeneğini daha yüksek bir değere ayarlayarak bu sorunu çözebilirsiniz, ama genel dosya boyuna da ciddi bir artışa yol açarsınız.
1.Import Video iletişim kutusundaki Encoding (kodlama) bölümünde Advanced düğmesine tıklayarak kodlama seçeneklerini görüntüleyin.
Gelişmiş ayarların bulunduğu Advanced kısmında videonun ithal edilirken kodlanmasıyla ilgili daha fazla kontrol imkânı sunulur. Burada, video kodlayıcısını değiştirmeyle ilgili seçeneklerin yanında anahtar kare aralıkları ve kaliteyle ilgili de bazı ayarlar bulunur.
2.Eğer seçili değilse On2 VP6 video kodlayıcısını seçin. Kare hızını (frame rate) kaynak dosyasındakiyle uyumlu olacak şekilde ayarlayın ve anahtar kare aralığını (Keyframe Interval) Automatic olarak ayarlayın.
Kare hızını ve anahtar kare aralığını belirlemek, video kodlamanın bir bölümünü oluşturur.
Varsayılan durumda Flash 8, kodlanacak videonun kare hızını, asıl kodladığınız kaynak videonun hızıyla aynı olacak şekilde ayarlar. Bu, en iyi yaklaşım olarak kabul edilir. Kare hızı, dosya boyundan ziyade daha çok performansla ilgili konudur, çünkü videonun işlemci kullanımına bağlı olarak kendi Timeline'ı üzerinde hareket etmesi gerekir. Kare hızı ne kadar yüksekse, işlemci o kadar yorulur. Bununla birlikte, Çok iyi bir sebebiniz yoksa kodlama esnasında kare hızını değiştirmeniz tavsiye edilmez, çünkü asıl dosyada beklenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Video konusunda yeterli tecrübeye sahipseniz, bu konuyla ilgili tehlikeli noktaları bilirsiniz ve kare hızını değiştirmek sizin takdirinize kalır. Biz burada kare hızını varsayılan ayarında bırakıyoruz.
Anahtar kare aralığını otomatik olarak ayarlarsanız. Videoda anahtar kareler, veri içeren video kareleridir. Bir video dosyasında ne kadar çok anahtar kare varsa, dosya boyutu o oranda büyük olur.Varsayılan durumda Flash, bir videonun her iki saniyesinde bir anahtar kare ekler. Bu oran, üzerinde çalıştığmız bu dosya için normalden fazladır.
3.Quality seçeneğin Medium olarak ayarlayın.
Kalite (Quality) ayarı videonun sadece oynatım sırasındaki görüntüsünü etkilemez, ayrıca sonuçta elde edilen dosyanın boyunu ve oynatım performansını da etkiler. Genelde kalite ne kadar yüksekse, dosya boyu p kadar büyük olur ve son kullanıcının bilgisayarındaki sistem kaynakları da o oranda fazla kullanılır.
İpucu: Kaliteyi, açılır listeden Custom'ı seçerek ve veri hızını (data rate) değiştirerek özel olarak ayarlayabilirsiniz. Veri hızı ne kadar düşükse dosyanın kalitesi o kadar düşük olur, ama dosya boyu d küçülür. Farklı ayarları deneyin. Hiçbir zararı olmaz.
4.Continue düğmesine tıklayın.
Bu noktada, yaptığınız seçimlerle ilgili bilgi veren özet sayfasıyla karşılaşırsınız. Eğer herhangi bir şeyle ilgili olarak fikrinizi değiştirirseniz, Go Back (Geri) düğmesine tıklatın ve gereken değişiklikleri yapın.
5.Videoyu ithal etmek ve kodlamak için Finish (Bitir) Düğmesine tıklayın. Properties denetçisini kullanarak video örneğini x ve y koordinatları 0 olan konuma yerleştirin.
Videoyu gömmeyi tercih ettiğiniz ve bir örneğini ana belgenin Timeline'ına yerleştirdğiniz için Timeline'ınız genişleyecek ve video, oynamasına yetecek sayıda kareye sahip olacaktır. Bu şekilde kullanıldığında, gömülen video bir grafik sembolüne çok benzer. Ebeveyn Timeline (burada ana belgenin Timeline'ı) hareket etmiyorsa, video oynamaz.
Şu anda videonuz ana belgenin Timeline'ında olduğu için onu neredeyse bir movie clip gibi kontrol edebilirsiniz. Kullanıcıların ileriye atlayarak ''bölümler''e geçmesini istiyorsanız etkili karelere atlamayı sağlayan bir ActionScrip kodu ekleyebilir ya da düğmeleri kullanarak videoyu Dondurma, Başlatma, Duraklatma (Stop, Start, Pause) seçeneklerini sunabilirsiniz.
Stage'de video örneğini seçin, x ve y koordinatları 0 olan konuma yerleştirerek tüm Stage'i kaplamasını sağlayın.
6.File> Publish Settings'i seçerek belgeyi yayınlayın.
Dosyayı yayınladığınız videoyu içeren bir SWF versiyonu oluşturulur. Bu SWF dosyasını sonraki derslerden birinde videoyu dinamik olarak yüklemek için kullanacaksınız.
File> Publish Settings'i seçin ve Formats sekmesindeki HTML seçeneğinin işaretini kaldırın. Publish düğmesine tıklayarak dosyayı yayınlayın ve ardından OK düğmesine tıklayın. Dosyayı kaydedin ve kapatın.
7.video2.swf ve vide3.swf dosyalarını oluşturmak için önceki iki adımda verilen
adımları tekrarlayın.
İk yeni FLA belgesi oluşturun ve bunları sırayla vide2.fla ve video3.fla olarak adlandırın. Bu uygulamada verilen tüm adımları uygulayarak video2.mov ve video3.mov dosyalarını karşılık gelen dosyalara aktarın. Dosyaların her birini yayınladığınızdan emin olun ve bir sonrakine geçmeden önce öncekini kaydedin ve kapatın.
Bu derste şunları öğrendiniz:
• İnternet'te ortam varlıklarının kullanılması konusunda bilgi edindik.
• Ses dosyalarının nasıl ithal edildiğini öğrendik.
• Flash'ta belirli bir sesi özelleştirdik.
• Üç düğmeye ses ekledik.
• Import Video iletişim kutusunu kullanarak bir video ithal ettik.
• Flash'taki sıkıştırma ayarlarıyla ilgili ayrıntıları öğrendik.
1 yorum:
İşime Yaradı Saolasın
Yorum Gönder